Lipšic – najhorúcejšie meno na post generálneho prokurátora. Zmení vláda pre neho zákon?

    0
    zľava právny zástupca Daniel Lipšic a prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta. Obaja majú záujem o post generálneho prokurátora (Autor: TASR)

    „Všetky mená, ktoré sú na stole, sú veľmi kvalitné a za SaS hovorím, my s nimi súhlasiť budeme,” deklaroval Sulík.

    Podľa vlastných slov je presvedčený, že vyberú kvalitného šéfa GP aj špeciálnej prokuratúry. Detaily podľa neho povie premiér po tom, ako sa dohodnú na koaličnej rade. 

    Na otázku, čo si myslí o mene advokáta Daniela Lipšica, odpovedal, že je to jedno z tých kvalitných mien. Lipšic je favoritom OĽaNO a podporu mu sľúbili aj SaS, Sme rodina a Za ľudí. 

    Pre Lipšica by bolo treba zmeniť zákon – nie  preto, že je odsúdený za dopravnú nehodu, pri ktorej usmrtil človeka, ale preto, že v súčasnosti nemôže kandidovať na tento post neprokurátor. 

    Favoritom ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej je však skôr Ján Hrivnák z Úradu špeciálnej  prokuratúry.

    Ambície stať sa generálnym prokurátorom dlhodobo neskrýva ani Ján Šanta z Úradu špeciálnej  prokuratúry. 

    Expremiér Peter Pellegrini (Smer-SD) v tejto súvislosti kritizoval politické nominácie a výbery na koaličných radách.

    Zdôraznil, že koaličná rada nie je ústavou stanovená a pripomenul doterajšiu kritiku bývalej opozície a súčasnej vlády. Nespochybnil, že vyberú dobré meno. Upozornil aj na snahu spolitizovať funkciu policajného prezidenta.

    Poukázal na zmenu zákona, aby sa šéf polície vyberal v parlamente a nebol len nominantom ministra vnútra.

    Sulík reagoval tým, že aby minister vnútra mohol byť plne zodpovedný za výkon polície, musí mať čo povedať aj do výberu policajného prezidenta.

    Čosa týka Daniela Lipšica  na poste generálneho prokurátora, pozitívne to  vníma aj riaditeľka Nadácie Zastavme  korupciu Zuzana Petková.

    Na facebooku napísala: „Táto informácia sa v prostredí prokuratúry šíri už od výsledkov volieb. Je pomerne diskutovaná, lebo nejde len o zmenu zákona. Mali by sme prvého GP vo výkone trestu. Podľa toho, čo počúvam prokurátorov, neboli by nadšení. Paradoxne, nebola by to zákonná prekážka. Lebo nejde o úmyselný trestný čin. Ja si myslím, že by to bol dobrý generálny prokurátor. Asi by to stálo za tie nepríjemnosti so zmenou zákona, trestom aj hejtom od konšpiračných médií. Hoci, uvideli by sme až vo výkone…”

    Autor: ld

     

    - Reklama -