Lipšic k firme KTAG: Tu nešlo o žiadne fiktívne plnenia a la Bašternák

    0
    Na snímke advokát Daniel Lipšic počas tlačového brífingu, na ktorom sa vyjadruje ako právny zástupca prezidenta SR Andreja Kisku v prípade trestného stíhania konateľa spoločnosti KTAG za daňové vratky 22. februára 2019 v Bratislave. (Autor: TASR)

    Lipšic očakáva preto, že orgány činné v trestnom konaní začnú vyšetrovať, či sa predseda koaličného Smeru-SD Robert Fico Kiskovi vyhrážal. Prezident zatiaľ na Fica nepodal trestné oznámenie napriek tomu, že mu to Lipšic radil. Kiska to odmietol s tým, že politici by sa podľa neho nemali “vláčiť” po súdoch. “S čím ja súhlasím pri trestnom čine ohovárania. Ale vydieranie nie je ohováranie. Vydieranie je veľmi nebezpečný trestný čin a pokiaľ sa skutkovo preukáže, je povinnosťou trestných orgánov začať vo veci konať,” vyhlásil Lipšic.

    Z toho, čo mal možnosť preskúmať, Lipšic považuje dôkaznú situáciu za pomerne jednoznačnú. Dá sa podľa neho verifikovať aj inými dôkazmi ako tými, o ktorých v piatok hovoril prezident. Nechce ich však zatiaľ zverejniť, aby sa na to podozrivý nemohol pripraviť. “Určite budeme aj v rámci trestného stíhania konateľa KTAG poukazovať na kontext, v akom prišlo k vzneseniu obvinenia,” dodal.

    Lipšic je presvedčený, že primárnym cieľom zaúčtovania faktúr z prezidentskej kampane do účtovníctva KTAG nebol cieľ optimalizácie DPH, ale posilnenie mena Andreja Kisku a, sprostredkovane, aj obchodný názov KTAG. “Bolo legitímne predpokladať, že v prípade neúspechu vo voľbách posilnenie jeho mena a značky povedie k príjmom, ktoré budú zdanené. Projekcia bola plne legitímna, aj keď ju daňový úrad neuznal. Čo je, samozrejme, tiež plne legitímne a pomerne štandardné pri množstve podnikateľských subjektov. Tu nešlo o žiadne fiktívne plnenia  à la Bašternák,” konštatoval právny zástupca.

    Kiska v piatok vyhlásil, že trestné stíhanie konateľa spoločnosti KTAG je Ficovou pomstou za to, že mu Kiska odkázal, že ho nevymenuje za predsedu ústavného súdu, a teda mu odmietol politický dôchodok na ústavnom súde. Podľa Kiskových slov hrozí trestné stíhanie aj jemu po skončení prezidentského mandátu. Kiska hovoril na tlačovej konferencii aj o jeho vydieraní a zastrašovaní z Ficovej strany. Predseda Smeru-SD Robert Fico Kiskove obvinenia z vydierania odmieta. Tvrdí, že ani netušil, že bude vznesené obvinenie voči konateľovi spoločnosti KTAG a Kisku označil za podvodníka a klamára.

    V prípade daňových káuz spájaných s prezidentom SR Andrejom Kiskom obvinili konateľa firmy KTAG Eduarda K. Stíhanie sa má týkať neoprávnenej vratky DPH vo výške 146.000 eur, ktorú si KTAG vypýtala od štátu. KTAG platila Kiskovi prezidentskú kampaň a sumu si potom dala do nákladov. Daňový úrad to však neuznal. V minulosti bol na poste konateľa firmy i sám prezident. Kým zastáva svoj úrad, nie je ho možné obviniť.

    - Reklama -