Limity na počet členov strán? Opozícia chce Dankovu iniciatívu rozdupať na prach. Ak bude treba, obrátia sa aj na ústavný súd

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    “Takýto zákon považujeme za nezmyselný a pán Danko by sa mal radšej starať o to, ako žijú občania krajiny, ktorej parlamentu šéfuje. Strana Sloboda a Solidarita sa vie zariadiť, máme najrozvinutejšie regionálne štruktúry zo všetkých opozičných strán a 6000 Priateľov slobody, ale našu energiu by sme radšej využívali na prípravu reforiem pre lepšie Slovensko. Ak zákon prejde, napadneme ho na Ústavnom súde,” uviedla hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková.

    Proti zákonu je aj OĽaNO-NOVA. “Napadneme ho na Ústavnom súde. Andrej Danko sa nevie vysporiadať s opozíciou demokratickou cestou, tak skúša tie nedemokratické a protiústavné,” poznamenal poslanec NR SR za hnutie OĽaNO-NOVA Jozef Viskupič.

    Šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár tiež v princípe nesúhlasí s určovaním limitov na počet členov. Podľa neho stranu legitimizuje to, že ju zaregistruje ministerstvo vnútra po splnení podmienok vrátane vyzbierania aspoň 10.000 podpisov. “A tiež ľudia hlasmi vo voľbách,” doplnil s tým, že k samotnému návrhu sa zatiaľ podrobnejšie vyjadriť nevie, keďže ho ešte nevidel.

    SNS pripravuje novelu zákona o politických stranách, ktorá má určiť limity na počet členov v stranách. Od počtu členov a od vybudovania okresných štruktúr by malo závisieť, či bude strana celoštátna alebo len regionálna. Zákon by mal riešiť aj to, aby predstavitelia strany, ktorá bola raz zrušená, nemohli pod inou značkou kandidovať opäť. Návrh ešte SNS nepredstavila, mala by tak urobiť na jeseň.

    Prísnejšie podmienky pre politické strany avizoval šéf SNS a NR SR Andrej Danko pred pár mesiacmi. Spomínal návrh, že by strany kandidujúce v parlamentných voľbách mali mať minimálne 500 členov.

    Politická strana podľa neho nemôže byť eseročka jedného človeka, ktorý si v nej môže robiť, čo chce. Danko v tejto súvislosti pravidelne poukazuje na OĽaNO-NOVA s tým, že má štyroch členov, z ktorých dvaja sú rodinní príslušníci. Za problém neraz označil aj možnosť vzniku strany premenovaním inej už existujúcej. Práve tak vzniklo v roku 2015 hnutie Sme rodina.

    - Reklama -