Liliputinovia Kaczynski a Orbán by si zaslúžili sankcie zo všetkých najviac, tvrdí americká profesorka

    0
    Jaroslaw Kaczyňski (Autor: SITA)

    „Liliputinovia“, tak americká profesorka s ruskými koreňmi nazvala súčasné vlády Poľska a Maďarska, krajín, ktoré kedysi najviac bojovali proti sovietskemu režimu. „Aj ony rozrušujú nezávislé demokratické inštitúcie a potláčajú základné občianske slobody.“

    „Po páde železnej opony sa Poľsko a Maďarsko chválili tým, že už nie sú súčasťou východnej Európy, ale Európy strednej. Dnes sa však vydávajú smerom putinovského autoritárstva do tej miery, že voči nim Európska únia môže zaviesť sankcie,“ tvrdí Chruščevová s tým, že tieto sankcie by si úplne zaslúžili.

    Prvým mužom Poľska je síce Andrzej Duda, za nitky však ťahá premiér Jaroslav Kaczynski, predseda strany Právo a Spravodlivosť. Ako Putin, tak aj Kaczynski pohŕda zavedenými zákonmi, čo obaja každodenne dokazujú. „Poľská vláda napríklad zrušila vymenovanie troch nových sudcov ústavného súdu, ktorých predtým dosadila predchádzajúca vláda Občianskej platformy.“ Takmer sa mu podarilo zrušiť aj právomoci ústavného súdu ako takého a jeho rozhodnutia uchovať v tajnosti pred verejnosťou.

    Poliaci sa učia od Kremľa

    „Poľská vláda sa učí od Kremľa aj vo svojich reakciách na občianske protestné hnutia, ktoré sa objavili ako odpoveď na jej počínanie. Nielenže poľská vláda takéto hnutie odsúdila ako protivlastenecké a vedené zahraničnými záujmami, ale dokonca vodca tohto hnutia, počítačový odborník Mateusz Kijowski, sa stal terčom osobnej kritiky zo strany Kaczynského,“ píše Chruščevová. Kaczynski sa však podľa nej u Kremľa inšpiroval aj vo svojom prístupe k médiám, ktoré nechala jeho strana pretvoriť na svoj obraz.

    Orbán – jediná prijateľná voľba

    „Situácia nie je o nič lepšia v Maďarsku, kde Viktor Orbán tlačí krajinu k neliberalizmu od roku 2010, keď nastúpil do svojho druhého funkčného obdobia ako premiér,“ píše Chruščevová s tým, že takmer okamžite začal prepisovať ústavu vo svoj prospech. A taktiež, ako Putin a Kaczynski, si nárokuje kontrolu nad verejnoprávnymi médiami, a teda aj kontrolu nad reklamou pre svoju volebnú kampaň, v ktorej sa štylizuje do „otca národa“ a svoju stranu Fidesz prezentuje ako jedinú prijateľnú voľbu.

    „Samozrejme, kult ,otca národa' nie je v krajinách s neliberálnou vládou nič nové. Podobné bilbordy, pokryté portrétmi vodcov od Vladimíra Lenina po Leonida Brežneva, kedysi lemovali cesty v Sovietskom zväze,“ píše Chruščevová a dodáva, že rovnako postupoval aj Nicolae Ceausescu v Rumunsku.

    Vytvárajú zvrchovanú diktatúru

    „Putin v počiatočných dňoch pri moci prišiel s možnosťou režimu založeného na ,zvrchovanej demokracii' s tým, že Rusko potrebuje ,osobitný systém', aby ho bolo možné ochrániť pred jeho mnohými nepriateľmi ,domácimi aj v zahraničí',“ píše Chruščevová a dodáva, že Orbán aj Kaczynski postupujú rovnako a vytvárajú tak zo svojich krajín viac zvrchovanú diktatúru ako liberálnu demokraciu.

    „Pre EÚ by zvládať Rusko, ktoré sa v poslednom čase postavilo do pozície západného nepriateľa, bolo aj tak zložité. Teraz sa však musí porátať s nedemokratickými nasledovníkmi Putina vo vlastných radoch v čase, keď je európska jednota skúšaná na každom rohu,“ uvažuje Chruščevová, podľa ktorej je EÚ na rázcestí. Buď na tieto krajiny uvalí sankcie, alebo sa bude tváriť akože nič a dúfať, že všetko sa dobre skončí. 

    Pôvodný článok v angličtine nájdete TU.

    Autor:  Spa

    - Reklama -