Liga arabských štátov odmietla federálnu správu nad kurdským severom Sýrie

    0
    Obec Dair al-Asafeer v Sýrii po útoku ruského letectva (Autor: SITA)

    Kurdská federálna samospráva sa má volať Rojava (Rožava) – severná Sýria. Rojava je kurdský termín zaužívaný pre pomenovanie troch odlišných kurdských enkláv-kantónov: Džizíré, Kobané a Efríné.

    Kurdskí predstavitelia zdôraznili, že sa nesnažia o odtrhnutie kurdských regiónov od Sýrie. Ide im skôr o to, že chcú získať istotu, že krajina zostane celistvá.
    V občianskej vojne v Sýrii sa kurdskí povstalci ukázali ako najúčinnejšia bojová sila proti extrémistickej organizácii Islamský štát. Majú preto podporu USA i Ruska, ktoré majú zatiaľ odlišný názor na urovnanie ozbrojeného konfliktu v Sýrii a povojnové usporiadanie v nej.

    Kurdi boli dlhé roky utlačovanou menšinou, teraz však využili chaos, ktorý sprevádza občiansku vojnu v Sýrii, aby presadzovali svoje politické ciele vrátane autonómie. V roku 2013, keď sa sýrske vládne jednotky stiahli z kurdských oblastí a ťažisko bojov presunuli na iné miesta v Sýrii, vyhlásili Kurdi na týchto územiach autonómnu samosprávu, ktorú však vláda v Damasku nikdy neuznala.

    Rozhodnutie o vyhlásení federálnej správy schválili minulý štvrtok na kongrese približne 200 delegátov z 30 politických strán v meste Rumajlan v provincii Hasaka. Podľa tlačovej agentúry Firat zastupovali Kurdov, Arabov, Asýrčanov, Turkménov, Čerkesov a Arménov – národnostné skupiny žijúce na severe a severovýchode Sýrie.

    Agentúra Reuters v tejto súvislosti citovala sýrsku vládu, ktorá deklarovala, že vyhlásenie federálnej správy na severe Sýrie nebude mať nijaké zákonné ani politické dôsledky. Rovnaký názor zastáva aj susedné Turecko, o čom informovalo ministerstvo zahraničných vecí v Ankare.

    - Reklama -