Lietajú kamene, horia autá i ubytovne, bitky! Do malého mesta na severe Európy prišlo 20 utečeneckých rodín a to sa premenilo na bojisko

    0
    Utečenci vo Švédsku (Autor: SITA)

    Obyvatelia dediny a novo prichádzajúci si hneď na začiatku vymenili niekoľko urážok, potom začali lietať kamene a boli zapálené automobily. Mnohí z dedinčanov sa teraz obávajú posielať svoje deti von samy. Deti migrantov robia zámerne hluk a pľujú na ostatné deti. Situácia v tejto dedine však nie je podľa Jewsnews v súčasnom Švédsku ničím neobvyklým, hoci sa krajina vždy pýšila svojim vrelým vzťahom k migrantom. ,,V posledných niekoľkých mesiacoch do Švédska prichádza týždenne viac ako 10-tisíc žiadateľov o azyl a podľa aktuálnych prieskumov sa stala protiimigrantská strana Švédski demokrati druhou najsilnejšou partajou v krajine,” uvádza izraelský internetový server.

    Dedinu príchod migrantov rozdelil na dva nezmieriteľné tábory. Časť obyvateľstva utečencov víta s otvorenou náručou, druhí ich chcú dostať preč. Násilnosti sú tu fakticky na dennom poriadku. Obdobné nálady však panujú po celom Švédsku. V minulých dvoch mesiacoch bolo podľa informácií Jewsnews zapálených protestujúcimi sedemnásť utečeneckých centier. Úrady varujú pred tým, že je len otázkou času, keď  tieto nepokoje dospejú k prvej obeti. Radný v Tärnsjö Michael Ohman považuje za kľúčový problém to, že mnoho dedinčanov utečencov jednoducho odmieta. ,,Prebiehajú tu pravidelne bitky medzi dedinčanmi a utečencami. Predtým tu spolu vychádzali v pohode, ale to je bohužiaľ už minulosťou. Dedina je rozdelená a ľudia tu nie sú šťastní, ” cituje Jewsnews Ohman.

    Ide o život

    Ohman upozorňuje, že mnohým ľuďom prekážajú vysoké dane, ktoré musia ľudia platiť tiež kvôli utečencom. ,,Každý novo prichádzajúci utečenec dostane dvesto švédskych korún týždenne a zadarmo bývanie. A kto to platí? No predsa švédski daňoví poplatníci, “sťažuje sa Ohman. Svoje postoje oznamuje tiež zástupca z opačného tábora Anders Petterson, ktorý má príchod utečencov na starosti. Aj on pripúšťa, že veľa tunajších obyvateľov bolo z tohto rozhodnutia úradov nespokojných. Dúfal však, že budú utečencom pomáhať v integrácii do spoločnosti. Nečakal, že budú musieť deti utečencov do školy sprevádzať policajti. Učitelia v škole majú tiež obavy, pretože sa nechcú stať terčom urážok spoločne s utečencami. Preto sa zdráhajú deti sprevádzať domov sami.

    Problémy  sa začali tento rok v septembri, keď  utečenci začali hádzať na automobily miestnych obyvateľov kamene a tí ich začali hádzať späť. Situácia ďalej eskalovala na sociálnych sieťach a skupinka mladíkov potom organizovala ,,nájazdy” na miestne ubytovne pre utečencov, na ktoré hádzali kamene. ,,Toto sa dialo asi dva týždne takmer denne. Utečenci sa potom začali báť, pretože prišli z vojnovej zóny v Sýrii a podobné veci už raz zažili, ” rozpráva Petterson. Utečencov nemá príliš v láske ani Rasmus Leng, ktorý žije len pár metrov od ich ubytovne, takže má všetky informácie z prvej ruky. ,,Dopúšťajú sa tam všetkých možných vylomenín, na aké si spomeniete. Niekto z nich dokonca vystrelil na moje auto vzduchovkou. Každý deň z tých miest počujem veľký hluk. Často hádžu kamene a rámus robia aj v noci. A keď sa ozveme, tak sme označovaní za rasistov. Toto miesto už jednoducho nie je bezpečné. Hlavne pre moju manželku, ktorá je teraz tehotná, ” povedal Rasmus.

    *

    - Reklama -