Lietadlo ruskej regionálnej spoločnosti so 71 ľuďmi sa zrútilo po štarte z Moskvy

    0
    Havária lietadla. Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Dopravné lietadlo ruskej regionálnej leteckej spoločnosti Saratovské aerolínie so 71 ľuďmi na palube sa zrútilo v nedeľu krátko po vzlietnutí z moskovského medzinárodného letiska Domodedovo. Nehodu neprežil nikto z cestujúcich ani členov posádky. Stroj typu An-148 smeroval z Moskvy do mesta Orsk na južnom Urale. Z radarov zmizol tesne po vzlietnutí z Moskvy. 

    S odvolaním sa na ruské oficiálne miesta o tom informovala agentúra TASS.

    Stroj typu An-148 smeroval z Moskvy do mesta Orsk na južnom Urale v blízkosti hranice s Kazachstanom. Na jeho palube bolo 65 cestujúcich a šesť členov posádky. Lietadlo zmizlo z radarov krátko po vzlietnutí z Moskvy. Havarovalo juhovýchodne od Moskvy v blízkosti mesta Ramenskoje. “Našli sa trosky lietadla,” uviedol zdroj agentúry TASS. “Nikto neprežil.” Vrak lietadla sa našiel vo vzdialenosti asi 40 kilometrov od moskovského letiska.

    Ruské dopravné lietadlo typu Antonov An-148, vyrobilo Voronežské združenie leteckého priemyslu.Toto lietadlo An-148 s registračným číslom 61704 bolo vyrobené v roku 2010 a ešte v tom istom roku bolo zaradené do služby aerolínií Rossija,” uvádza sa v tlačovom vyhlásení VASO.

    Výrobca dodal, že zriadi špeciálnu komisiu na vyšetrovanie príčin a okolností tejto tragédie.

    Podľa webového portálu Russianplanes.net lietadlo uskutočnilo svoj prvý regulárny let v júni 2010. V auguste 2011 vytvorilo rekord letového času pre stroje An-148 s hodnotou 400 hodín a 45 minút.

    Vývoj Antonova An-148 sa začal v 90. rokoch a prvý let prototypu sa uskutočnil v decembri 2004. Lietadlo zavŕšilo svoj certifikačný proces vo februári 2007. An-148 má dolet 2100-4400 kilometrov a je schopné poňať 68-85 pasažierov, v závislosti od jeho variantov. Cena jedného kusu sa pohybuje od 24 do 30 miliónov dolárov.

    Lietadlo prevádzkujúho ruské spoločnosti Rossija a Saratovské aerolínie, ukrajinské spoločnosti Ukrajina a Ukraine International Airlines (UIA), ako aj kubánska spoločnosť Cubana či severokórejská Air Koryo.

    Saratovské aerolínie, ktoré prevádzkovali havarovaný antonov, vznikli v roku 1931 ako súčasť Aeroflotu, v súčasnej podobe existujú od roku 1994. Istý čas vystupovali aj pod názvom Saravia. Spoločnosť poskytuje vnútroštátne i medzinárodné lety do celkovo 28 destinácií. Svoje strediská má v mestách Saratov a Krasnojarsk.

    Trosky lietadla sa našli neďaleko dediny Stepanovskoje v okrese Ramenskij, informuje agentúra TASS. Ruský minister dopravy Maxim Sokolov podľa agentúra AP potvrdil, že tragédiu neprežil nikto z cestujúcich ani členov posádky.

    - Reklama -