Lídri popredných humanitárnych organizácií varujú USA, aby neznižovali pomoc pre palestínskych utečencov, inak to bude mať “hrozné následky”

    0
    Tábor migrantov pri parížskej stanici metra Porte de La Chapelle pred vysťahovaním (Autor: TASR)

    Lídri popredných humanitárnych organizácií zároveň USA varovali, že ak dôjde k obmedzeniu financovania UNRWA, bude to mať “hrozné následky”, informovala vo štvrtok agentúra AP.

    Humanitárne organizácie uviedli, že sú znepokojené snahami administratívy amerického prezidenta Donalda Trumpa o spájanie poskytovania pomoci s politickými cieľmi. Podľa signatárov výzvy ide o “nebezpečný a prekvapivý odklon od (doterajšej) politiky USA v oblasti humanitárnej pomoci”. Píše sa to v liste adresovanom americkej veľvyslankyni pri OSN Nikki Haleyovej a ďalším vysokopostaveným predstaviteľom USA. 

    Haleyová nedávno vyhlásila, že Spojené štáty by mohli obmedziť pomoc určenú pre UNRWA, ak budú Palestínčania bojkotovať úsilie o dosiahnutie mieru s Izraelom. Podľa zdrojov z Trumpovej administratívy poskytnú USA tento rok úradu UNRWA pomoc len vo výške 60 miliónov dolárov. Avšak vyplatenie ďalších 65 miliónov dolárov, ktoré mala agentúra dostať, nateraz zmrazili. 

    Podľa agentúry AP sú USA hlavným darcom pre UNRWA, ktorá poskytuje pomoc Palestínčanom žijúcim v Jordánsku, Libanone, Sýrii, Predjordánsku a v pásme Gazy. Zameriava sa pritom na podporu vzdelávania a sociálne služby. 

    Ak by USA svoju pomoc ukončili, mohlo by to viesť k humanitárnej kríze, a to najmä v pásme Gazy, kde je väčšina obyvateľstva odkázaná na pomoc UNRWA.

    - Reklama -