Lídri parlamentov krajín V4 si v Prahe pripomínajú Nežnú revolúciu

    0
    Vlajky krajín V4 (Autor: ČT)

    Na schôdzke sa okrem Danka zúčastnia predseda českého Senátu Jaroslav Kubera, predseda českej Poslaneckej snemovne Radek Vondráček, predseda maďarského Národného zhromaždenia László Kövér, predsedníčka poľského Sejmu Elžbieta Witeková a podpredseda poľského Senátu Bogdan Borusewicz.

    Na pondelkovom stretnutí v pražskom Valdštejnskom paláci, sídle českého Senátu, sa budú partneri venovať pádu komunizmu v roku 1989. Okrem ohliadnutia sa za dejinami zhodnotia aj vývoj za uplynulých 30 rokov v postsocialistických krajinách.

    Vyvrcholením rokovania predsedov parlamentov vyšehradského zoskupenia – Česka, Maďarska, Poľska a Slovenska – bude spoločná tlačová konferencia.

    Delegácia vedená predsedom Národnej rady SR priletela do Prahy už v nedeľu popoludní. Danko sa spolu so svojimi kolegami z V4 zúčastnil na otvorení výstavy Nežná revolúcia a multimediálnej expozície Momenty 20. storočia v Národnom múzeu v Prahe.

    Šéf slovenského parlamentu následne v českej metropole položil kytice, zapálil sviečku pri pamätníku 17. novembra na Národnej triede a zúčastnil sa na slávnostnom koncerte v Divadle Hybernia.

    Štátnici si pripomínajú 30. výročie Nežnej revolúcie, ktorej dôsledkom bolo odstránenie komunistického režimu v Československu. Prológom k revolúcii boli študentské demonštrácie, ktoré sa konali 16. novembra v Bratislave a 17. novembra v Prahe.

    Od roku 2001 sa 17. november na Slovensku pripomína ako štátny sviatok – Deň boja za slobodu a demokraciu.

    Česko prebralo ročné predsedníctvo vo Vyšehradskej štvorke od Slovenska. Potrvá do 30. júna 2020.

     

     

    - Reklama -