Lídri Ruska, Francúzska a Nemecka hovorili o situácii na východe Ukrajiny

    0
    Ukrajinskí vojaci v Donbase (Autor: SITA, pš)

    Ruský prezident Vladimir Putin podľa vyhlásenia vyzval nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, aby vedenie v Kyjeve vyzvala na kroky vedúce k zastaveniu bojov, pričom obvinil ukrajinskú armádu z provokácií. Na konferenčnom hovore sa zúčastnil aj francúzsky prezident Francois Hollande.

    Ukrajinské vládne sily i proruskí separatisti hlásili v uplynulých dňoch silné ostreľovanie svojich pozícií. Vláda v Kyjeve dnes oznámila, že za uplynulých 24 hodín boli zabití dvaja armádni príslušníci. Podľa jej údajov od začiatku roka zaznamenala armáda 105 mŕtvych a viac ako 560 zranených.

    Spolu s Putinom

    Merkelová a Hollande vo februári 2015 spoločne s Putinom a ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom vyrokovali v bieloruskom Minsku mierový plán pre východ Ukrajiny. Realizácia dohody však už mesiace viazne, Kyjev a povstalci sa vzájomne obviňujú zo zodpovednosti.

    Putin, Merkelová a Hollande sa v tejto súvislosti dnes znova vyslovili za ďalšie rokovania na rôznych úrovniach s cieľom pokročiť v mierovom procese. Porošenka v sobotu očakávajú na varšavskom samite NATO, na ktorom sú prítomní aj Hollande a Merkelová.

    - Reklama -