Lídri NATO potvrdili záväzok k spoločnej obrane, Čínu označili za možnú hrozbu

    0
    Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg (druhý zľava) a americký prezident Donald Trump (druhý sprava) po fotení spoločnej fotografie na summite lídrov členských krajín NATO v anglickom Watforde 4. decembra 2019. (Autor: TASR)

    V texte záverečného vyhlásenia sa explicitne spomína Čína ako možná nová hrozba. V zozname aktuálnych bezpečnostných rizík figurujú aj Rusko, terorizmus či kybernetické a hybridné hrozby.

    “Potvrdzujeme trvalé transatlantické spojenectvo medzi Európou a Severnou Amerikou… a náš slávnostný záväzok tak, ako je vyjadrený v článku 5 Severoatlantickej zmluvy, že útok voči jednému spojencovi sa bude považovať za útok voči nám všetkým,” uvádza sa v úvode deklarácie, ktorú v plnom znení zverejnili na webovej stránke NATO.

    Lídri zároveň potvrdili odhodlanie zvyšovať svoje výdavky na obranu na dohodnuté dve percentá HDP, rozvíjať nové spôsobilosti a posilňovať obranné kapacity jednotlivých členských štátov i Aliancie ako celku.

    “Agresívne kroky Ruska naďalej predstavujú hrozbu pre euroatlantickú bezpečnosť,” píše sa v texte deklarácie. Zároveň sa v nej vyjadruje otvorenosť pre “dialóg a konštruktívny vzťah” s Moskvou, ak to umožní správanie Ruska.

    Lídri NATO si ďalej uvedomujú, že “rastúci vplyv a medzinárodná politika Číny predstavujú zároveň príležitosti aj výzvy, s ktorými sa ako Aliancia musíme spoločne vyrovnať,” uvádza sa vo vyhlásení.

    Účastníci summitu tiež potvrdili, že Aliancia stále zostáva otvorená k prijímaniu nových členov. Zopakovali i dlhodobý záväzok prispievať k zaisteniu bezpečnosti a stability Afganistanu.

    Spojenci vyjadrili plnú podporu snahám o kontrolu a nešírenie jadrových zbraní. Súčasne však zdôraznili, že “kým budú existovať jadrové zbrane, NATO zostane jadrovou alianciou”.

    Deklarácia tiež označuje vesmír za ďalší operačný priestor Severoatlantickej aliancie.

     

    - Reklama -