Líder pouličných protestov, ktorý bojoval proti chudobe a korupcii, sa stal arménskym premiérom

    0
    Nikola Pašinjan (Autor: TASR)

    Pašinjana pri hlasovaní podporilo 59 poslancov, proti jeho nominácii sa ich vyslovilo 42. Jeho zvolenie odstránilo jednu z prekážok, ktoré stoja v ceste riešeniu politickej krízy, avšak väčšinu v parlamente bude mať naďalej doterajšia vládna Republikánska strana Arménska, proti ktorej Pašinjan vystupoval, píše agentúra AP.

    Na námestí v centre Jerevanu oslavovali zvolenie Pašinjana desaťtisíce jeho stúpencov. Mnohí z nich boli oblečení v bielom ako symbole nádeje, že nová vláda prinesie krajine pozitívne zmeny.

    Pred týždňom ešte Pašinjana parlament nezvolil, hoci bol jediným kandidátom na nového predsedu vlády. V snahe upokojiť situáciu republikáni neskôr oznámili, že podporia takého kandidáta, ktorého nominuje tretina poslancov, pričom vlastného kandidáta do volieb nepostavia, čo fakticky Pašinjanovi zaručilo zvolenie.

    Protesty v Arménsku vypukli v apríli po tom, ako dlhoročného prezidenta Serža Sarkisjana nominovali a neskôr v parlamente zvolili za premiéra. Jeho presun na posilnený post predsedu vlády kritici vnímali ako snahu predĺžiť jeho zotrvanie pri moci. Sarkisjan po niekoľkých dňoch z funkcie premiéra odstúpil pod tlakom demonštrácií, ktoré sa zamerali aj na nespokojnosť obyvateľov s chudobou a korupciou v krajine.

     

    - Reklama -