Líder Demokratického hnutia obvinený zo sprenevery prostriedkov EP

    0
    Francois Bayrou na archívnej snímke z roku 2007 počas kampane, v ktorej kandidoval na prezidenta Francúzska (Autor: TASR)

    Tento krok nasledoval po rozsiahlom vyšetrovaní podozrení, že europoslanci za MoDem odmeňovali svojich asistentov z prostriedkov Európskeho parlamentu, hoci títo v skutočnosti vykonávali iné úlohy pre Demokratické hnutie.

    Bayrouov právnik označil obvinenie svojho klienta, ktoré bolo vopred oznámené mediám, za neopodstatnené. Bayrouov výsluch na parížskom súde trval 10 hodín.

    Viacero predstaviteľov hnutia MoDem, ktoré sa spojilo so stranou prezidenta Emmanuela Macrona, už bolo obvinených alebo sú vyšetrovaní  v súvislosti s týmto škandálom.

    Patrí k nim bývalý francúzsky minister spravodlivosti Michel Mercier a finančný riaditeľ strany MoDem Alexandre Nardella.

    Začiatok predbežného vyšetrovania v júni 2017 znamenal rezignáciu Bayroua z postu ministra spravodlivosti a tiež rezignácie Marielle de Sarnezovej z postu ministerky pre európske záležitosti a Sylvie Goulardovej z funkcie ministerky obrany.

    V septembri prezident Macron navrhol Goulardovú na post eurokomisárky.

    - Reklama -