Líder AfD sa zastal protestov po ubodaní muža v Chemnitzi

    0
    Alexander Gauland (Autor: TASR)

    “Je legitímne, ak po takomto čine ľuďom prasknú nervy. Samozrejme nie je legitímne, ak poľujú na iných ľudí a ukazujú Hitlerov pozdrav,” povedal Gauland s tým, že druhé spomínané konanie je “neakceptovateľné” a nikto z AfD sa ho nezastáva. “Problémom pri takých podujatiach je samozrejme to, že sa pridávajú chuligáni a pravicoví radikáli… ktorí to chcú zneužiť,” dodal.

    Deeskalácia v Chemnitzi je podľa Gaulanda “veľmi ťažkou” úlohou. “Je potrebné hovoriť s ľuďmi, ktorí si robia starosti, ktorí považujú túto utečeneckú politiku za chybnú, pretože teraz pociťujú následky… Znepokojení občania sú teraz už pomaly vykresľovaní ako niečo pravicovo radikálne, ale tak to nemôže byť,” myslí si spolupredseda AfD, ktorý je rodákom z Chemnitzu v spolkovej krajine Sasko.

    Za “správnu odpoveď” ďalej označil aj tichý pochod, ohlásený krajinskými orgánmi AfD na sobotu. Výtržnosti z uplynulých dní podľa vlastných slov považuje predovšetkým za zlyhanie polície.

    V Chemnitzi sa vo štvrtok večer konala na miestnom štadióne diskusia občanov s predstaviteľmi krajinskej vlády a súčasne demonštrácia pravicovopopulistického hnutia Pro Chemnitz pred štadiónom, obe akcie sa však skončili bez vážnejších incidentov. Nechýbali pritom prejavy nespokojnosti s prácou krajinskej i spolkovej vlády či postupom nemeckých úradov proti kriminálnikom z radov migrantov, ale ani menšie potýčky medzi ľuďmi s rôznymi názormi.

    - Reklama -