Líbyjský parlament hlasoval proti námornej a bezpečnostnej dohode s Tureckom

    0
    Turecký prezident Erdogan (Autor: TASR)

    Dohody, ktoré uzavrela s Tureckom medzinárodne uznaná líbyjská vláda so sídlom v Tripolise, majú okrem iného umožniť vyslanie tureckých vojakov do Líbye, rozdelenej od roku 2014 medzi súperiace frakcie.

    Ankara prípadné vyslanie vojakov už dávnejšie avizovala a vo štvrtok tento zámer odsúhlasil turecký parlament. Dohody podpísali 27. novembra v Istanbule líbyjský premiér Fájiz Sarrádž a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

    Líbyjský parlament, ktorý namiesto Sarrádžovej vlády v Tripolise podporuje konkurenčné vedenie s pôsobiskom vo východnej Líbyi, zároveň jednomyseľne odhlasoval vydanie premiéra na trestné stíhanie pre “vlastizradu”, uviedol nemenovaný hovorca.

    Európska únia vyjadrila v piatok znepokojenie nad rozhodnutím Turecka zasiahnuť vojensky do stupňujúceho sa občianskeho konfliktu v Líbyi. Pridala sa tak k podobným varovaniam Spojených štátov, Ruska či Egypta.

    Generálny tajomník OSN António Guterres vydal v piatok vyhlásenie, v ktorom varoval pred poskytovaním zahraničnej podpory ktorejkoľvek z bojujúcich strán v Líbyi.

    Zároveň opäť vyzval na “okamžité prímerie v Líbyi a návrat všetkých strán k politickému dialógu”, citovala z vyhlásenia tlačová agentúra TASS.

    Upozornil tiež na pretrvávajúce porušovanie zbrojného embarga voči Líbyi, ktoré zaviedla Bezpečnostná rada OSN.

    - Reklama -