Liberálka vyrazila na obranu regiónov. Toto si vláda nedá len tak za klobúk

    0
    Renáta Kaščáková, poslankyňa NR SR (Autor: SITA)

    „Smutné je, že už desať rokov dávame peniaze do regiónov, aspoň sa tak tvárime, a tie sú stále zaostalejšie,“ konštatovala Kaščáková. Pasáž o rozvoji regiónov v programovom vyhlásení vlády Smeru-SD, SNS, Mosta-Híd a Siete je podľa poslankyne liberálov od slova do slova skopírovaná z vládneho programu jednofarebnej vlády Smeru-SD z roku 2012. 

    Kaščáková upozorňuje, že vo vládnom programe absentuje princíp tvorby regionálnych politík zdola nahor, posilňuje sa úloha štátu a nie decentralizácia. Operačné programy na čerpanie eurofondov sa tvoria centrálne a nie podľa potrieb a požiadaviek regiónov, čo je podľa poslankyne za SaS aj v rozpore s princípmi Európskej únie. 

    Predseda poslaneckého klubu OĽaNO-NOVA Richard Vašečka si v úvode vystúpenia spomenul na premiéra Roberta Fica. „Modlím sa za pána premiéra a prajem mu šťastnú operáciu,“ povedal. Slovensko podľa Vašečku musí bojovať s demografickou krízou. Krajina má všetko, čo potrebuje, úrodnú pôdu, vodu, napriek tomu vymiera, hoci by ju mohol obývať omnoho vyšší počet ľudí.

    Za najlepšie považuje Vašečka podporu prirodzenej rodiny, adekvátne podmienky by mala spoločnosť vytvoriť aj mamám na materskej, výška materskej by podľa poslanca OĽaNO-NOVA mala byť najmenej na úrovni minimálnej mzdy. Vízia vládneho programu je podľa Vašečku podpora silného štátu, on by bol za podporu silnej rodiny. 

    Po Vašečkovi v rozprave vystúpi posledný písomne prihlásený Jozef Viskupič (OĽaNO). Potom sa do diskusie k vládnemu programu budú môcť nahlásiť poslanci ústne, očakáva sa, že tak urobí do dvadsať zákonodarcov. 

    - Reklama -