Liberálka nešetrila tvrdou kritikou na adresu polície. Je hanbou…

    0
    Lucia Nicholsonová (Autor: SITA)

    Podľa liberálov je už chronickým problémom, keď oznamovatelia násilia, spravidla ženy, namiesto účinnej policajnej ochrany narážajú na byrokraciu v policajných ohlasovniach. “Je hanbou vedenia policajného zboru, že nedokáže vypracovať pre policajtov v týchto situáciách jasné manuály, ako majú postupovať. Je hanbou celej štátnej mašinérie, že polícia v súčinnosti s prokurátormi a sudcami nedokáže preventívne eliminovať násilníkov, o ktorých vie,“ vyhlásila poslankyňa NR SR Lucia Nicholsonová.

    Podľa jej straníckeho kolegu Ľubomíra Galka Slovensko potrebuje zásadne zvýšiť kvalitu policajného zboru, aby životy oznamovateľov domáceho násilia nevyhasínali v dôsledku toho, že policajti nekonali, hoci konať mohli a mali. Zle vycvičení samopalníci v policajných uniformách budú podľa SaS v tom lepšom prípade len zbytočným výdavkom v štátnom rozpočte.

    „Načo nám budú tisícky dobre vyzbrojených policajtov, keď si policajný zbor nevie poradiť s domácim násilím, ktoré je doslova na dennom poriadku. Kto už bude mať dôveru v štát a štátnu moc, keď násilníci majú nad ňou prevahu,” povedala Nicholsonová s tým, že mnohé prípady domáceho násilia nie sú v súčasnosti nahlasované práve preto, lebo v spoločnosti panuje všeobecný pocit, že polícia s tým aj tak nič neurobí. 

    Hnutie OĽaNO kritizuje v súvislosti s týmto prípadom aj predsedu vlády. “Kde bol predseda slovenskej vlády, ktorý minulý týždeň ohlasoval na tlačovkách, ako on a jeho strana chce chrániť naše ženy a dievčatá pred akýmisi imaginárnymi hrozbami zo strany utečencov,” pýtajú sa vo vyhlásení zástupkyne hnutia Jana Šípošová a Viera Dubačová. Vláda podľa hnutia neurobila nič na ochranu obetí trestných činov a násilia.

    “Namiesto toho chránila Váhostav a svojich mecenášov. Nepripravila ani zákon o obetiach, ktorý mala za úlohu prijať najneskôr v novembri 2015,” uvádza sa vo vyhlásení. Hnutie zároveň vyzýva ženy na prejav vzájomnej solidarity. “Dozrel čas, aby sme zrozumiteľne povedali, čo chceme. Chceme pokojnú a prosperujúcu krajinu. Sme presvedčené, že máme nielen právo, ale aj povinnosť prijať svoj diel zodpovednosti za spravovanie tejto krajiny,” uzatvára vyhlásenie.

    Po streľbe na bratislavskej Mozartovej ulici v piatok okolo šiestej večer ostali na mieste telá 45-ročnej Dagmar a 37-ročného Štefana. Podľa medializovaných informácií Štefan najskôr ženu zastrelil a následne obrátil zbraň proti sebe. So Štefanom sa údajne Dagmar rozišla po ročnej známosti a on ju následne prenasledoval. Žena sa podľa medializovaných informácií v tejto veci niekoľkokrát obrátila aj na policajtov. Prípad momentálne vyšetruje Národná kriminálna agentúra pre podozrenie zo spáchania trestného činu úkladnej vraždy a vo veci sa angažuje aj Odbor kontroly Sekcie kontroly a inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR.

    - Reklama -