Liberalizmus a kapitalizmus nemajú lepšiu alternatívu, hovorí Mikloš

    0
    Ivan Mikloš (Autor: TASR)
    Liberálna demokracia a otvorená trhová ekonomika nemajú a ani nebudú mať podľa Mikloša alternatívu v dohľadnom čase. „Takouto alternatívou v žiadnom prípade nemôžu byť tzv. neliberálne demokracie alebo diktatúry, rovnako ako nimi nemôžu byť politiky založené na protekcionizme a izolacionizme,“ píše exminister financií v komentári. 
     
    Mikloš v texte ponúka historický kontext, ktorým obhajuje svoje tvrdenia o momentálnej nenahraditeľnosti liberálnej demokracie a trhovej ekonomiky. „Liberalizmus a kapitalizmus nemajú lepšiu alternatívu z jednoduchého dôvodu – všetky ostatné alternatívy nás podvádzajú ako voličov a ako zákazníkov. Neexistujúca, obmedzená či neférová politická súťaž nám neumožňuje naozajstnú voľbu ako voličom a rovnako deformovaná ekonomická súťaž nás obmedzuje ako zákazníkov,“ myslí si Mikloš. 
     
    Bývalý člen Dzurindovej vlády v závere komentára dodáva, že tí skôr narodení si dobre pamätajú neexistujúcu, obmedzenú či neférovú politickú súťaž. Mladším by sme toto obdobie mali podľa Mikloša neustále pripomínať. 
     
    Celý text nájdete TU
     
     
    - Reklama -