Liberáli chcú riešiť učiteľov v parlamente. Mimoriadnu schôdzu by mal zvolať Smer, navrhuje Poliačik

    0
    Martin Poliačik, poslanec za stranu Sloboda a Solidarita (Autor: SITA)

    Poslanec NR SR a tímlíder SaS pre školstvo Martin Poliačik tvrdí, že vláda tento rok 23-krát využila skrátené konanie. Štrajk takmer 11-tisíc učiteľov je podľa neho vážnym ohrozením chodu štátu, čo je vzorový príklad, keď sa má zvolať mimoriadna schôdza a prijať príslušné návrhy v skrátenom legislatívnym konaní. Mimoriadnu schôdzu by podľa neho mala zvolať práve vládna strana. “Zároveň sú jediní, kto môže návrhy predložiť v skrátenom legislatívnom konaní,“ dodal Poliačik. 

    Zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu k riešeniu problémov školstva a aktuálneho štrajku učiteľov navrhovala už 15. januára Slovenská občianska koalícia (SKOK). Ako však povedal poslanec NR SR a predseda strany SKOK Juraj Miškov, okrem štyroch poslancov, ktorí sú v strane SKOK, sa pod zvolanie schôdze podpísali len štyria nezaradení poslanci Magda Vášáryová, Viliam Novotný, Ľudovít Kaník a Mikuláš Huba. 

    Svrčeková vysvetľuje, že poslanci za SaS nepodporili mimoriadnu parlamentnú schôdzu, ktorú navrhoval SKOK, keďže na schôdzi zvolanej opozíciou nie je možné prijať uznesenie, ktoré by naplnilo požiadavky učiteľov. Takéto uznesenie je podľa SaS možné prijať len na schôdzi, na ktorej by bol materiál vlády predložený v skrátenom legislatívnom konaní. SaS preto podporila zvolanie školského výboru, na ktorom majú možnosť sa vyjadriť všetci zúčastnení, odborníci, učitelia, politickí zástupcovia. “V pléne by mohla prebehnúť len politická diskusia, na ktorej nemôže byť prijaté riešenie situácie učiteľov,” dodala Svrčeková. 

    - Reklama -