Libanonská armáda prerušila ofenzívu proti Islamskému štátu, dôvodom sú zajatí vojaci

    0
    Bojovníci Islamského štátu (Autor: TASR)

    Libanonská armáda prerušila operácie v pohraničí o 7.00 h miestneho času. Krátko na to ohlásili zastavenie operácií proti IS na druhej strane hranice sýrska armáda a spriaznené libanonské hnutie Hizballáh.

    Agentúra Reuters poznamenala, že militanti IS držia v zajatí deväť libanonských vojakov, o ich osude nie je zatiaľ nič známe.

    Ofenzíva proti IS sa začala minulý týždeň. Libanonská armáda podporovaná Spojenými štátmi spustila útok v blízkosti libanonského mesta Rás Baalbek, pričom doň nasadila raketomety, delostrelectvo a vrtuľníky.

    Sýrske vládne sily a libanonské hnutie Hizballáh predtým ohlásili podobnú ofenzívu v pohorí Kalamún na sýrskej strane hranice.

    Súčasťou tejto dlhoočakávanej kampane má byť spolupráca medzi oboma stranami, hoci libanonské orgány trvajú na tom, že svoje kroky nekoordinujú s vládou sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

    Pohraničný región, kde pôsobia militanti IS, je známy aj ako bašta sýrskej odnože teroristickej organizácie al-Káida, pôsobiacej pod názvom Front dobytia Sýrie (Fatáh aš-Šám).

    - Reklama -