Libanon: Protivládni demonštranti sa vrátili do ulíc a zablokovali cesty

    0
    Protivládni demonštranti sa bijú s libanonskými vojakmi počas pokračujúcich protestov (Autor: TASR)

    Demonštranti naďalej blokovali hlavné diaľničné ťahy a cesty horiacimi pneumatikami a zátarasami.

    V Libanone zostali v stredu zatvorené školy a univerzity. Odrazom prehlbujúcej sa politickej a hospodárskej krízy v krajine sú podľa AP aj zatvorené bankové inštitúcie.

    Libanončania vyšli znova do ulíc v stredu po tom, ako v televízii odvysielali rozhovor s prezidentom Aúnom, ktorý varoval, že vytvorenie novej vlády sa môže ešte oddialiť.

    Ak budú masové protesty ďalej pokračovať, môže to podľa prezidenta viesť ku katastrofe. Protivládne protesty, ktoré v celom Libanone vypukli pred takmer mesiacom, si doposiaľ vyžiadali dve obete na životoch.

    V noci na stredu počas protestu južne od Bejrútu príslušník libanonskej armády zastrelil jedného z demonštrantov. Obyvatelia Libanonu protestujú proti tamojšej vládnucej elite od 17. októbra.

    V dôsledku nepokojov 29. októbra odstúpil libanonský premiér Sad Harírí. Jeho demisia bola jednou z hlavných požiadaviek protestujúcich.

    Demonštranti podľa AP odmietajú plán hospodárskych reforiem a žiadajú výraznejšie zmeny vo vláde a volebných zákonoch. Nová vláda by podľa nich mala byť zložená z odborníkov, ktorí dokážu dostať krajinu z hospodárskej krízy.

    - Reklama -