Lesby, bisexuáli, piráti. Takto to včera vyzeralo v Prahe

    0
    Ilustračné foto: Praha (Autor: TASR)

    Účastníci sprievodu prešli z centra Prahy na Letenské námestie. Pochod tento rok sprevádzalo okrem množstva pestrofarebných kostýmov, hlasnej hudby či transparentov aj 21 vozidiel vrátane viacerých alegorických vozov – napríklad pirátskej lode s konfetovým delom, ktorú kormidlovali poslanci Pirátskej strany. V čele sprievodu sa viezli tri automobily Mini Cooper, v ktorých sedeli prominentní aktivisti ocenení v tomto roku titulom tzv. maršála či maršálky za svoj prínos pre LGBT komunitu. 

    Pre rekonštrukciu dolnej časti Václavského námestia sa tohtoročný dúhový sprievod stade vydal novou trasou, a to pokračovaním cez ulice Opletalova, Hybernská, námestie Republiky, Dvořákovo nábrežie, Čechův most až na kopec Letná, kde je pre účastníkov pripravený hudobný program až do nočných hodín.

    V ústí Kozej ulice, ktorá susedí so zmienenou trasou, čakala na sprievod skupinka odporcov z radov radikálov. Od účastníkov pochodu ich oddelili policajti. Pripravený bol aj policajný antikonfliktný tím i niekoľko ťažkoodencov, zasahovať však nemuseli. 

    Prechádzajúci účastníci sprievodu svojim odporcom mávali a zdravili ich, priblížil server iDNES.cz. Dodal, že proti akcii protestovalo na Václavskom námestí už napoludnie pri soche svätého Václava niekoľko ľudí. Niesli transparenty s heslami ako “Chráňte tradičné rodiny” či “Homo sex = cesta do pekla”.

    Festival Prague Pride o živote LGBT ľudí sa tento rok zameral predovšetkým na tému rodiny. Okrem diskusií na rôzne témy späté s rodinnými hodnotami sa v rámci neho konajú až do nedele hudobné, divadelné či filmové podujatia.

    - Reklama -