Len zlé Slovensko nechce utečencov? Tak sa pozrite, kto vedie prieskumy v istej západnej krajine a čo odkazuje Merkelovej

    0
    Geert Wilders (Autor: SITA)

    Jeho Strana za slobodu (PVV) by podľa nedávnych prieskumov verejnej mienky zvíťazila v parlamentných voľbách s prehľadom. Keby sa voľby konali dnes, pravdepodobne by sa stal Wilders premiérom. Za najlepší spôsob, ako sa vyrovnať s mohutnou migračnej vlnou smerujúcou na európsky kontinent, považuje Wilders zatvorenie hraníc. „Musíme znovu získať späť našu národnú suverenitu a uzavrieť hranice. Nežiadam o nič nesplniteľné. Chcem od našej vlády, aby urobila to isté, čo Maďarsko,“ hovorí Wilders. Strana za slobodu by podľa nedeľňajších výsledkov prieskumu verejnej mienky obsadila v stopäťdesiatčlennom parlamente tridsaťosem kresiel.

    Holandsko je podľa AFP hrdé na svoju multikultúrnu minulosť, ale obavy z migračnej vlny rastú aj tu. V sedemnásťmiliónovej krajine žije už teraz takmer milión moslimov a do konca roka budú úrady podľa dohadov riešiť 60 000 žiadostí o azyl. „Ľudia sú nahnevaní, pretože majú strach, a vadí im, že politické elity neberú do úvahy ich odlišný názor na prisťahovaleckú politiku. To je hlavný dôvod, prečo si strany typu PVV v súčasnosti získavajú popularitu po celej Európe,“ konštatuje Wilders a tvrdí, že utečencom by bolo oveľa lepšie v krajinách, ktoré susedia s ich rodiskom, a to predovšetkým z dôvodu príbuznej kultúry, náboženstva a zvyklostí.

    Celý rozhovor si môžete v angličtine prečítať TU

    Aj keď hrajú prieskumy PVV do karát, Wilders zostáva k ich výsledkom podľa svojich slov obozretný. Aktuálne má jeho strana v parlamente len dvanásť kresiel, pretože pred tromi rokmi prišla vo voľbách o viac ako polovicu kresiel. Myšlienky na vládnutie však nijako nezastiera a zostáva optimistom. „Čím viac rastieme, tým ťažšie bude ignorovať nás. Som presvedčený, že po najbližších voľbách máme šancu vládnuť,“ usudzuje Wilders, ktorý kritizuje nielen moslimov, ale aj Európsku úniu. Tvrdí, že v Bruseli nikdy neexistovala skutočná demokracia, pretože napríklad Európsku komisiu nikto nezvolil.

    Terčom jeho kritiky je predovšetkým nemecká kancelárka Angela Merkelová za svoju politiku otvorených dverí voči utečencom. „Myslím, že sa zachovala veľmi neprofesionálne a nezodpovedne. My ostatní by sme však nemali byť nútení platiť za ich hlúposť,“ hnevá sa Wilders, ktorého čaká budúci rok súd za údajné podnecovanie k rasovej nenávisti. Na jednom zo svojich minuloročných vystúpení sa totiž svojich priaznivcov pýtal, či si želajú, aby bolo v krajine viac alebo menej Maročanov. Wilders patrí k najviac stráženým politikom v krajine a vzhľadom na jeho názory na islam ho polícia stráži 24 hodín denne. Dostal už totiž niekoľko vyhrážok násilím a smrťou. „Pritom ja žiadne násilie nepodporujem. Nikto v tejto krajine nevie lepšie ako ja sám, aké je to, keď sa vám niekto vyhráža násilím,“ poukazuje Wilders.

    - Reklama -