Len minimum migrantov, ktorí prišli do Nemecka, si našlo prácu. Z vyše milióna to dokázalo len…

    0
    Utečenci v Nemecku (Autor: SITA)
    Štatistika Inštitútu pre výskum práce (IAB) v Nemecku dokazuje, že nájsť si prácu nie je pre migrantov prichádzajúcich do Európy vôbec jednoduché. Len 34 000 zamestnaných je na vyše milióna migrantov za dva roky príliš málo a Daily Mail pripomína, že podľa údajov IAB je štvrtina z tých, ktorí našli prácu, zamestnaná len na dočasné zmluvy. 
     
    Plány nemeckej vlády na zamestnávanie migrantov sú však napriek doterajším výsledkom viac než ambiciózne. „Ak sa 50 % z nich podarí nájsť si prácu, ktorá im zabezpečí živobytie, bude to úspech,“ tvrdí riaditeľ nemeckého Inštitútu pre výskum práce (IAB) Joachim Möller. 
     
    Podľa Möllera je však „ilúziou veriť, že sa významnej časti migrantov podarí nájsť si prácu v dobre platenom priemyselnom odvetví, akým je napríklad výroba áut“. To znamená, že ak sa migranti nezamestnajú, zostane väčšina z nich na štátnej podpore. 
     
    Svetlou stránkou migračnej vlny je fakt, že pomohla vytvoriť 60 000 nových pracovných miest pre samotných Nemcov. Ide najmä o sociálnych pracovníkov, jazykových lektorov a humanitárnych pracovníkov, ktorí pracujú v azylových centrách. „Pravdepodobne na tom žiadne peniaze nezarobíme, ale rôznorodosť môže mať pozitívny efekt,“ uviedol  Möller. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
     
    - Reklama -