Le Penová predpovedá historický úspech krajnej pravice: Je to inšpiratívna perspektíva

    0
    Na snímke líderka francúzskej krajne pravicovej populistickej strany Národné združenie (RN) Marine Le Penová po tlačovej konferencii v Miláne 18. mája 2019. (Autor: TASR)

    “Je to inšpiratívna perspektíva,” povedala v sobotu Le Penová, ktorú citovala agentúra DPA.

    Vyjadrila sa takto pred stretnutím predstaviteľov európskych pravicových populistických strán, ktoré chcú vytvoriť Európsku alianciu ľudí a národov.

    Zhromaždenie sa koná v Miláne a organizuje ho taliansky vicepremiér a minister vnútra Matteo Salvini, ktorý je zároveň predsedom talianskej pravicovo-populistickej strany Liga Severu. 

    Le Penová predpovedá, že skupina podobne zmýšľajúcich pravicovo-populistických strán dosiahne v eurovoľbách svoj historicky úspech, pričom z “ôsmeho miesta v Európe” podľa jej slov “poskočí na tretie či možno druhé” miesto.

    Le Penová podľa agentúry AP tiež povedala, že francúzsky prezident Emmanuel Macron by mal zo svojho postu odstúpiť v prípade, že kandidáti jeho strany nebudú v eurovoľbách úspešní.

    Voľby do EP sa v členských krajinách EÚ budú konať 23.-26. mája, pričom vo Francúzsku hlasovanie prebehne 26. mája.

    Očakáva sa, že krajne pravicové strany budú v eurovoľbách celkovo úspešné, avšak ich zjednotenie do aliancie bude zrejme náročné, píše DPA.

    Dve tradičné skupiny stredopravých a stredoľavých politických strán si podľa komentátorov vo voľbách pohoršia a pravdepodobne prvýkrát neprekonajú hranicu 50 percent hlasov, uzatvára agentúra AP. 

    - Reklama -