Le Penová oznámila, že do eurovolieb pôjde po boku Salviniho

    0

    Le Penová to potvrdila v rozhovore pre francúzsku rozhlasovú stanicu Radio Classique, keď sa vyjadrila, že táto taktika má zaručiť “demokratické revolúcie národov” v Európe.

    Francúzska europoslankyňa upozornila, že Salvini dobre pozná pozície RN, ktoré sú totožné s politickým smerovaním Ligy Severu, a dodala, že “uskutočníme, samozrejme, politickú kampaň v rovnakom duchu. Sme priateľsky voči sebe naklonení. Máme veľký rešpekt voči tomu, čo robí”.

    Le Penová v rozhovore pre rádio uviedla, že “demokratické revolúcie” v Európe chce robiť so všetkými tými, ktorí zdieľajú rovnaké myšlienky, a spresnila, že silám krajnej pravice sa podarilo dostať sa k moci v Taliansku a Rakúsku.

    “Naším cieľom nie je mať o jedného alebo dvoch europoslancov viac. Naším cieľom je vytvoriť väčšinovú koalíciu v Európskom parlamente a definitívne zastaviť šialený beh EÚ,” vysvetlila Le Penová. Priznala, že ona sama nebude volebnou líderkou svojej strany v eurovoľbách, ale povedie volebnú kampaň.

    Týždenník Politico už koncom augusta upozornil na odhodlanie Le Penovej pridať sa k Salvinimu v jeho ťažení pred eurovoľbami, ktoré sa uskutočnia koncom mája 2019. Wallerand de Saint-Just, člen užšieho vedenia RN, pre Politico uviedol, že pred dvoma rokmi bol Salvini pre nich takmer “neznáme meno” a jeden z europoslancov, ktorí v EP z Le Penovou založili euroskeptickú politickú skupinu Európa slobody a národov (ENF). Avšak jeho volebný úspech v Taliansku jasne naznačil, že aj krajná pravica “môže vládnuť, preberať iniciatívu a byť úspešná”.
     

    “Naše myšlienky môžu zvíťaziť. Dôkazom toho je Taliansko,” upozornil Politico na slová hovorcu RN Laurenta Jacobelliho. 

    - Reklama -