Lavrov v Bratislave: Na Ukrajine čelí ruský jazyk hrubej diskriminácii. Niektoré krajiny flagrantne porušujú svoje záväzky

    0
    Sergej Lavrov (Autor: TASR)

    Šéf ruskej diplomacie zdôraznil, že OBSE by mala skôr prijať aktívnejšie opatrenia na boj proti hrozbám, akými sú terorizmus a obchodovanie s drogami.

    Lavrov: Pripomínam, že hanebný fenomén neobčanov stále existuje…

    Poznamenal však, že organizácia vykonala dôkladnú prácu v oblasti prehlbovania energetickej spolupráce a digitálnych inovácií.

    “Potenciál OBSE je obzvlášť potrebný na riešenie naliehavých humanitárnych otázok. Pripomínam, že hanebný fenomén neobčanov stále existuje v Lotyšsku a Estónsku… Na Ukrajine čelí ruský jazyk, ktorým hovorí väčšina občanov, hrubej diskriminácii, zatiaľ čo pokračuje prenasledovanie kanonickej ukrajinskej pravoslávnej cirkvi. Niektoré krajiny flagrantne porušujú svoje záväzky týkajúce sa zabezpečenia slobody masovokomunikačných prostriedkov a rovnakého prístupu k informáciám,” uviedol Lavrov, ktorého citovala agentúra TASS.

    Moskva dúfa, že summit normandskej štvorky podnieti urovnanie konfliktu v Donbase

    Agentúra TASS pripomenula, že Viedenský dokument bol prijatý 30. novembra 2011 na plenárnom zasadnutí Fóra OBSE pre bezpečnostnú spoluprácu vo Viedni. Jeho cieľom je znížiť riziko vojenských konfliktov v zóne OBSE.

    V súlade s týmto dokumentom si 56 účastníckych štátov OBSE pravidelne vymieňa informácie o svojich ozbrojených silách, vojenskej organizácii, ľudských zdrojoch a hlavných systémoch zbraní a vybavenia.

    Krajiny tiež zdieľajú informácie o svojom obrannom plánovaní a rozpočtoch. Lavrov hovoril aj o situácii na Ukrajine.

    Moskva podľa neho dúfa, že summit normandskej štvorky, ktorý sa uskutoční 9. decembra v Paríži, podnieti mierové urovnanie konfliktu v Donbase.

    “Kľúčovým prvkom urovnania (konfliktu), a tomu sa nemožno vyhnúť, je priamy dialóg Kyjeva s Doneckom a Luhanskom,” zdôraznil šéf ruskej diplomacie.

    Ruský minister hovoril aj o situácii na Balkáne

    Taktiež povedal, že Rusko podporuje úsilie Špeciálnej monitorovacej misie (SMM) OBSE na Ukrajine, pričom očakáva, že táto misia zverejní objektívne správy o obetiach a výške škôd na civilnej infraštruktúre v Donbase.

    Ruský minister hovoril aj o situácii na Balkáne. “Zložitá situácia v balkánskom regióne si vyžaduje osobitnú pozornosť.

    Terénna prítomnosť OBSE by sa nemala využívať na riešenie problémov euroatlantickej integrácie a akékoľvek kroky, ktoré porušujú rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN č. 1244, nie sú v našej organizácii prijateľné.

    Malo by sa pamätať na to, že činnosť výkonnej štruktúry OBSE vrátane jej inštitúcií by mala byť zameraná na prospech všetkých účastníckych štátov.

    Masívny kreatívny potenciál zakotvený v OBSE je možné úplne využiť iba na princípoch vzájomného rešpektu a rovnováhy záujmov,” vysvetlil Lavrov.

    Lavrov poukázal aj na nespútanú expanziu NATO

    TASS píše, že šéf ruskej diplomacie sa počas summitu vyjadril aj pre médiá, a to v súvislosti so stredajším summitom Severoatlantickej aliancie v anglickom Watforde. ň

    Rozhodnutie v prospech rekordného zvyšovania vojenských rozpočtov členských krajín NATO, hoci ich súčasné rozpočty desaťnásobne presahujú ten ruský, podľa Lavrova naznačuje, že Aliancia “chce dominovať v euroatlantickom regióne a v iných častiach sveta vrátane Blízkeho východu”.

    Lavrov poukázal aj na nespútanú expanziu NATO a rýchly posun vojenských štruktúr Aliancie smerom k ruským hraniciam, ako aj na pokračovanie rozdúchania napätia prostredníctvom predkladania falošných obvinení voči Moskve.

    - Reklama -