Lavrov si želá úspech summitu prezidenta Trumpa so severokórejským vodcom Kim Čong-unom

    0
    Americký prezident Donald Trump (vpravo) a severokórejský líder Kim Čong-un (Autor: TASR)

    “Veríme v úspech (summitu) a snažíme sa mu napomáhať. Nebudem z toho robiť tajomstvo – predstavitelia Spojených štátov, zodpovední za prípravu summitu, sa s nami radia. Sme taktiež v neustálom kontakte s našimi severokórejskými priateľmi. Keďže si úprimne želáme pomôcť, aktívne radíme obom krajinám ohľadom krokov, ktoré by mohli viesť k želaným výsledkom,” vyhlásil šéf ruskej diplomacie a dodal, že “konečná podoba dohody” by mala byť konzultovaná aj s Južnou Kóreou, Čínou, Ruskom a Japonskom.

    Trump s Kimom sa majú po druhý raz stretnúť 27. a 28. februára vo vietnamskom hlavnom meste Hanoj. Dvojica sa stretla už vlani v júni na historickom summite v Singapure, kde uzavrela dohodu o denuklearizácii Kórejského polostrova; k hmatateľnému pokroku v tomto smere však nedošlo.

    Trump v utorok povedal, že si želá, aby sa Severná Kórea v konečnom dôsledku vzdala svojho programu vývoja jadrových zbraní. Zároveň však dodal, že s denuklearizáciou Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) sa netreba ponáhľať, keďže vzťahy medzi Washingtonom a Pchjongjangom sú dobré. Uviedol tiež, že summit v Hanoji bude “veľmi vzrušujúci”, no zatiaľ nespresnil, s akými očakávaniami naň pôjde.

     

    - Reklama -