Lavrov pri otvorení výstavy o holokauste varoval pred oživovaním nacizmu

    0
    Sergej Lavrov (Autor: TASR)

    Šéf ruskej diplomacie podľa agentúry AP ďalej vyhlásil, že holokaust je “jedným z najhorších zločinov proti ľudskosti”. Vyjadril tiež znepokojenie nad tým, že v mnohých krajinách v poslednom období dochádza k obnovovaniu nacistických myšlienok.

    Podľa neho je “obzvlášť nemorálne”, že niektoré členské štáty Európskej únie rúcajú pamätníky sovietskym vojakom, ktorí zaplatili vlastnými životmi, aby zbavili svet nacistických hrôz a pomohli nastoliť mier a stabilitu na európskom kontinente.

    Takéto činy sú podľa Lavrova znesvätením a “všetci by sme sa mali rozhodne postaviť proti takýmto veľmi nebezpečným trendom”.

    Vyhladzovanie Židov nastalo po tom, ako Nemecko 22. júna 1941 napadlo Sovietsky zväz, pripomína AP.

    Jeden z panelov na výstave informoval o tom, že “2,7 milióna ľudí zastrelili, spálili, pochovali zaživa, utopili v riekach či močiaroch, obesili”. Všetci boli sovietskymi občanmi a predstavujú takmer polovicu všetkých obetí holokaustu.

    Výstava s názvom “Holokaust: vyhladenie, oslobodenie, záchrana” prináša písomné dôkazy a fotografie väzňov nacistických koncentračných táborov a ich osloboditeľov – vojakov Červenej armády.

    Jej otvorenie sa uskutočnilo len pár dní pred Medzinárodným dňom pamiatky obetí holokaustu, ktorý pripadá na 27. januára, keď v roku 1945 Červená armáda oslobodila nacistický koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau.

     

    - Reklama -