Lavrov: Chemický útok v Sýrii je výmyslom cudzej mocnosti

    0
    Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov (Autor: TASR)

    Lavrov uviedol, že ruskí experti navštívili miesto údajného útoku neďaleko Damasku a nenašli žiadne stopy po chemických zbraniach. Moskva má podľa ministra “nezvratné informácie, že to bol ďalší výmysel”.

    Šéf ruskej diplomacie pre novinárov v Moskve povedal, že “spravodajské služby štátu, ktorý sa teraz usiluje viesť rusofóbnu kampaň, boli zapojené do tohto výmyslu”. Neuviedol ďalšie podrobnosti či názov tohto štátu, dodala agentúra AP.

    Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa vo štvrtok vyjadril, že Francúzsko má dôkaz, že jednotky sýrskej vlády minulý týždeň v meste Dúmá pri Damasku použili chemické zbrane.

    USA a ich spojenci pohrozili vojenským zásahom po správach o tomto chemickom útoku, pri ktorom podľa opozičných aktivistov a zdravotníkov uplynulý víkend zahynuli desiatky ľudí. Sýrska vláda i jej spojenec Rusko takéto obvinenia popierajú.

    Sýrsky prezident Bašár Asad vo štvrtok vyhlásil, že hrozby úderu na jeho krajinu po údajnom chemickom útoku sa zakladajú na “lžiach” a ich snahou je zmariť úspechy, ktoré jeho vojenské sily v poslednom čase dosiahli v boji proti povstalcom v oblasti Damasku.

    - Reklama -