Ľavicový slovinský premiér sa pustil do V4: My budeme konštruktívnym členom EÚ

    0
    slovinský premiér Marjan Šarec (Autor: TASR)
    „Slovinsko vždy bolo konštruktívnym členom Európskej únie a tieto sólo akcie, ktoré podniká Vyšehradská skupina a pre ktoré Maďarsko pred časom napomenuli, nám nie sú blízke,“ povedal Šarec. Podľa neho sa doterajšia slovinská migračná politika nebude meniť. „Budeme presadzovať solidaritu,“ dodal.
     
    Migrácia bude témou prvej pracovnej cesty nového predsedu vlády. Budúci týždeň zamieri na neformálne stretnutie premiérov a prezidentov EÚ v Salzburgu, kde sa okrem odchodu Británie z EÚ bude rokovať aj o migračnej politike.
     
    Po Salzburgu chce Šarec navštíviť Brusel a následne všetky susedné krajiny. Chorvátsko, s ktorým vedie Ľubľana hraničný spor, podľa neho ale určite nebude na zozname prvé.
     
    Slovinské médiá v posledných dňoch špekulovali, že by sa migračná politika Šarecovej vlády mohla začať zbližovať s postojmi V4. Vyvodzujú to zo skutočnosti, že premiér svojím poradcom menoval bezpečnostného experta Damira Črnčeca, ktorý sa preslávil ako ostrý kritik kvót na prerozdeľovanie migrantov a politiky „vnucovania migrantov“.
     
    Šarec v rozhovore s RTV Slovenija ale povedal, že Črnčec mu bude pomáhať pri riešení problémov s ozbrojenou polovojenskou skupinou Štajerska varda a na migračnú politiku vlády nebude mať žiadny vplyv. A aby nedošlo k nedorozumeniu, hovorím to tu pred kamerami: Ak zase niekde takéto výroky vypustí, v tom okamihu skončí,“ povedal premiér na adresu svojho poradcu.
     
    - Reklama -