Ľavičiarom sa nepáčili výsledky prvého kola volieb, tak vyšli do ulíc. Vzduchom lietali fľaše aj delobuchy. Rozbité výklady a autá v plameňoch

    0
    Volič si berie hlasovací lístok vo volebnej miestnosti (Autor: TASR)
    V rukách polície skončilo 29 prevažne mladých ľudí. Spočiatku pokojné antifašistické protesty ľavicových aktivistov sa zvrhli v násilie a vzduchom lietali fľaše a delobuchy. Tak ako už mnohokrát zhorelo niekoľko áut, ktoré stáli v ceste ultraľavičiarom. Zranenia utrpeli šiesti policajti a traja účastníci protestov. 
     
    Škody sa nevyhli ani obchodom. Rozbité výklady lemovali cestu, po ktorej prešiel rozvášnený dav. Mnohí odporcovia antiimigračnej politiky Marine Le Penovej uviedli pre médiá, že sú nahnevaní, pretože z prvého kola vzišla krajne pravicová líderka Národného frontu a centrista Emmanuel Macron. 
     
    „Prišli sme sem protestovať proti pantomíme týchto volieb,“ cituje jedného z účastníkov protestu AFP. 
     
    Po ohlásení výsledkov prvého kola volieb francúzskeho prezidenta sa ulicami rozliehali heslá, ako: „Nie Marine, Nie Macron,“ v odkaze na odpor voči obom kandidátom postupujúcim do druhého kola. 
     
    V druhom kole volieb prezidenta sa stretne Marine Le Penová a Emmanuel Macron, ktorého podporil aj prezident Francois Hollande. Le Penová, ktorá vedie krajne pravicový Národný front so silne antiimigračnou rétorikou, viní svojho rivala zo „slabého postoja“ voči migrantom a sľubuje, že dá „Francúzsko znova do poriadku“. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
    - Reklama -