Ľavičiari, mohli by ste byť moderní, otvorení, kozmopolitní. A vy radšej volíte xenofóbiu spolu s pravičiarmi, karhá novinár

    0
    Migranti kráčajú cez koľajnice železničnej stanice v maďarskom meste Kiskunhalas (Autor: TASR)

    Realistický projekt zvládnutia xenofóbnej vlny by podľa Dolejšího vyžadoval iný prístup. Muselo by v ňom ísť vraj o to, zabrániť spojeniu potenciálnych priaznivcov uzatvorenej tlupy pod jediným politickým práporom.

    „Snívanie o tom, ako terminálna kríza kapitalizmu ukáže, že Marx mal pravdu; ako sa (takmer) všetci, najmenej však 99 %, konečne stanú ľavičiarmi, tu ničomu nepomôže, okrem momentálnej psychickej stability veriacich. Oveľa užitočnejšie by však bolo dosiahnuť rozobratie čo najväčšej časti masy fascinovanej uzavretou tlupou medzi ostatnými politickými pozíciami,“ povedal k téme Dolejší.

    Dolejší si následne všíma knihy politického sociológa Simona Bornschiera ohľadom nového kultúrneho konfliktu v západnej Európe. Hlavný Bornschierov argument v publikácii znie, že tradičné deliace línie medzi priaznivcami voľného trhu a silného štátu slabnú v prospech kultúrne definovaných konfliktov a skupinovej identifikácie. Aj potom, čo utečenecká kríza vyššie zmienenú premenu maximálne zdôraznila, sa však v českom prostredí stretávame s úpornou snahou ľavičiarov previesť novú deliacu líniu medzi priaznivcami otvorenej a uzavretej spoločnosti, medzi kozmopolitov a xenofóbov (ako ostatne čokoľvek iné), na starú os ľavice – pravice a urobiť z nej problém týkajúci sa údajne príjmovej rovnosti či ekonomického rozvoja,“ spomína následne Dolejší.

    Potom tiež poukazuje na populárnu internetovú aplikáciu Political Compass, ktorá používa členenie aspoň v dvoch osiach. Podľa jeho názoru by sa však politický priestor mal deliť na osem základných pozícií: autoritársku a libertariánsku xenofóbnu pravicu, autoritársku a libertariánsku kozmopolitnú pravicu, autoritársku a libertariánsku xenofóbnu ľavicu a autoritársku či libertariánsko-kozmopolitnú ľavicu.

    Pôvodný text TU.

    Autoritárskou xenofóbnou pravicou je podľa neho francúzsky Národný front, libertariánskou xenofóbnou pravicou švajčiarska Ľudová strana či Flámsky záujem, nemecká CDU zastupuje autoritársku kozmopolitnú pravicu, nemecká FDP predstavuje libertariánsku kozmopolitnú pravicu.

    - Reklama -