Lajčákova kauza vyvoláva pochybnosti, ozýva sa jedno z ministerstiev. A kto strčil hlavu do piesku?

    0
    Miroslav Lajčák (Autor: TASR)

    Megaškandál na ministerstve zahraničných vecí. Takéto a podobné titulky chrlia médiá už druhý deň. Prvý muž slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák v reakcii na dianie vo svojom rezorte všetky medializované tvrdenia o pochybení pri obstarávaniach spojených s naším predsedníctvom odmieta. Za svojimi ľuďmi si stojí a na margo exriaditeľky TV Markíza Zuzany Ťapákovej, ktorá s ministerstvom spolupracuje, uviedol, že ministerstvu poskytuje odborné poradenstvo v oblasti médií a nemá výkonné právomoci ani kompetencie zasahovať do rozhodovacích procesov. Celú reakciu ministra Lajčáka si môžete prečítať TU.

    Parlamentné listy oslovili zvyšných dvanásť ministerstiev s otázkou, ako ministri a ministerky vnímajú aktuálne dianie v Lajčákovom rezorte. Rovnako nás zaujímalo, či budú trvať na dôkladnom prešetrení situácie alebo im bude stačiť vyjadrenie ministra zahraničných vecí, ktorý medializované tvrdenia odmieta.

    Ministerstvo musí vyvrátiť pochybnosti…

    Rezort spravodlivosti uviedol, že viaceré tvrdenia bývalej zamestnankyne MZV vyvolávajú pochybnosti o príprave niektorých akcií slovenského predsedníctva. „Teraz je na ministerstve zahraničných vecí, aby k nim zaujalo také stanovisko, ktorým vyvrátia pochybnosti. Výnimky spravidla vytvárajú priestor pre pochybnosti, platilo to v roku 2015 a platí to aj dnes,“ uviedol hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla.

    Minister dopravy Árpád Érsek o dianí v diplomatickom rezorte vie iba prostredníctvom medializovaných informácii, a preto sa k zverejnenej kauze nechcel bližšie vyjadrovať. Uviedla to v krátkom stanovisku hovorkyňa ministerstva Karolína Ducká.

    Ešte stručnejšie odpovedal ďalší koaličný partner Smeru, SNS. V stanovisku z ministerstva školstva, ktorému šéfuje Peter Plavčan, stojí, že im neprináleží komentovať interné záležitosti iných rezortov.

    Pre PL poskytol vyjadrenie aj hovorca ministerstva hospodárstva Maroš Stano. „Minister hospodárstva v tejto chvíli nemá o prípade dostatočné informácie, plne však dôveruje ministrovi zahraničných vecí a verí, že akékoľvek prípadné pochybnosti vyvráti,“ prezentoval Stano názor ministra Petra Žigu.

    Zvyšné ministerstvá do uzávierky na otázky Parlamentných listov nereagovali.

    Padla Lajčákovi maska slušného muža?

    Exzamestnankyňa ministerstva Zuzana Hlávková upozornila na nátlak zo strany vedenia a machinácie s verejnými zdrojmi. Podľa jej tvrdení ministerstvo nedodržiavalo pôvodný rozpočet slovenského predsedníctva Rade EÚ, aby mohlo pred marcovými voľbami organizovať veľké podujatia. Na tieto podujatia nemali dostatočný rozpočet, ktorý sa neskôr navyšoval. S kauzou sa spája aj meno bývalej riaditeľky televízie Markíza Zuzany Ťapákovej. Exmarkizáčka pôsobí na ministerstve zahraničných vecí ako externá poradkyňa, ktorá ho mala presadzovať. Viac sme o tom písali TU.

    - Reklama -