Lajčák vystúpil dnes na pôde Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov v New Yorku.

    0
    Na snímke úradujúci predseda OBSE v Európe a šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák počas tlačovej konferencie po zasadnutí Stálej rady OBSE vo Viedni 10. januára 2019. (Autor: TASR)

    Lajčák sa zameral aj na konkrétnu pomoc miestnym obyvateľom. “Medzi tieto opatrenia patrí napríklad oprava mosta v Stanici Luhanska, humanitárne odmínovanie alebo vytvorenie chránených oblastí okolo civilnej infraštruktúry,” priblížil. Bezpečnostnej rade OSN predstavil aj návrh rozvoja spolupráce medzi oboma organizáciami v boji proti terorizmu, násilnému extrémizmu, klimatickým zmenám, v otázkach udržateľného rozvoja a v iných agendách globálneho významu.

    “Myslím si, že by sme mali našu vzájomnú spoluprácu v najbližšom období ešte zintenzívniť. Ak hovoríme o legitímnosti krokov a ich dosahu, OSN v tomto nič nenahradí,” zdôraznil Lajčák.

    Rokoval taktiež s námestníkom generálneho tajomníka OSN pre boj proti terorizmu Vladimírom Voronkovom. Lajčák sa s ním zhodol, že medzi aktuálne hrozby, ktorým čelí celý priestor OBSE, patrí radikalizácia a násilný extrémizmus, ktoré potenciálne vedú k terorizmu.

    Minister Lajčák podpísal spoločne s výkonnou riaditeľkou Detského fondu Spojených národov (UNICEF) Henriettou Fore Memorandum o porozumení medzi SR a UNICEF. Dokument má pomáhať plniť úlohy vyplývajúce z novej Strednodobej stratégie rozvojovej spolupráce SR na roky 2019-2023.

     

    - Reklama -