Lajčák v zhode s Merkelovej ministrom. Témou bola migrácia

    0
    Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák (Autor: TASR)

    “Myslím si, že to kvórum, ktoré bolo dosiahnuté, je predsa jednoznačnou odpoveďou, mnoho ľudí vôbec neprišlo k referendu. Nájsť teraz správne riešenie je v rukách maďarskej vlády,” povedal nemecký minister zahraničných vecí.

    Steinmeier si myslí, že členské štáty by sa mali navzájom počúvať. “Samozrejme, na jednej strane je tu strach a kritika zo strany jednotlivých členských krajín EÚ, ale na druhej strane si treba uvedomiť, že migrácia naozaj nie je problém len jednej krajiny, týka sa to predsa nás všetkých,” upozorňuje nemecký minister, pričom dodáva, že krajiny by sa mali usilovať nachádzať spoločné európske riešenia.

    Pripustil, že v rámci diskusií s ministrom Lajčákom budú hovoriť i o otázke voľby generálneho tajomníka OSN, bližšie sa však k tejto otázke nevyjadroval.

    Slovenský minister zároveň pogratuloval Steinmeierovi k dnešnému 26. výročiu Dňa zjednotenia Nemecka. Predmetom rokovania podľa jeho slov budú viaceré témy, je však rád, že najmenej času venujú otázke bilaterálnych vzťahov. “Sú na vynikajúcej úrovni,” uviedol Lajčák.

    Nemecký minister povedal, že má tri hlavné dôvody na návštevu Slovenska – poďakovať sa slovenskému ľudu za jeho postoj pri zjednotení Nemecka a zároveň Slovensku za to, ako vedie svoje predsedníctvo. Taktiež si pripomenúť práve v predsedajúcej krajine Rade EÚ, že nie všetky výdobytky sú samozrejmosťou, ako napríklad zjednotenie krajiny.

    - Reklama -