Lajčák si v New Yorku užije luxusné bývanie za viac ako 10-tisíc mesačne

    0
    Miroslav Lajčák (Autor: TASR)

    Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák sa ujme od septembra tohto roka funkcie predsedu Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov. Okrem iného to znamená, že sa musí presťahovať do New Yorku, pričom berie aj svoju manželku.

    Hovorca ministerstva Peter Susko pre topky.sk potvrdil, že Lajčákovci si v centre New Yorku hľadali vhodné bývanie, pričom sa nakoniec rozhodli pre prenájom bytu. „Pokiaľ ide o priestory v New Yorku, po prieskume možností a toho, čo trh ponúka, sme si prenajali priestor úradovne spojenej s bytom na Manhattane,“ povedal Susko.

    V tejto lokalite sú podľa portálu CNBS ceny apartmánov na rekordne vysokej hodnote. Za apartmán na Manhattane sa platí takmer 2,2 milióna dolárov, čo je o 8,8 percenta viac ako vlani.

    Lajčákovci si prenajali štvorizbový byt vo výškovej budove. „Cena za prenájom je stanovená na 15 995 dolárov za mesiac. V súlade s medzinárodnou praxou plat a ubytovanie predsedu VZ OSN hradí vysielajúca krajina, t. j. v tomto prípade Slovenská republika,” potvrdil Susko. V prepočte na eurá to vyjde približne 13,6-tisíc eur.

    Ročne si prilepší o viac ako 120-tisíc eur

    Minister zahraničných vecí si tiež prilepší aj platovo. Ročne by si mal prilepšiť o 120- až 140-tisíc eur. Teraz zarába mesačne okolo štyritisíc eur s takmer tisíceurovou paušálnou náhradou.

    „Fľaša minerálky v supermarkete v New Yorku stojí dva doláre. Jeden croissant s kávou na raňajky vyjde v stánku rýchleho občerstvenia na osem dolárov. Obed v reštaurácii na 40 dolárov,“ obhajoval svoj plat Lajčák, ktorý bude predsedom Valného zhromaždenia OSN celý rok.

     

    - Reklama -