Lajčák šéfom OSN? Môže to natrieť istým favoritom. Analyzuje Chmelár

    0
    Miroslav Lajčák (Autor: SITA)

    „Ja sledujem tieto procedúry vyše dvadsať rokov a viem, že generálnym tajomníkom sa nikdy nestane najvýraznejšia osobnosť, ale tá, ktorá najmenej vadí,“ analyzuje Chmelár vo videoblogu pre Európske noviny. Tvrdí, že toto kolo má úplne inú váhu a tie predchádzajúce sa podľa jeho slov dajú označiť skôr za prieskum verejnej mienky.

    „Rozhodujúce nie je vypočúvanie kandidátov vo valnom zhromaždení, to bolo len niečo, čo stáli členovia Bezpečnostnej rady označili za šou, za súkromnú iniciatívu Valného zhromaždenia OSN, ktorá ich aj tak trochu hnevala, pretože každý vie, že rozhodujúcu právomoc majú stáli členovia Bezpečnostnej rady a predovšetkým medzi nimi a zvlášť medzi spojenými štátmi a Ruskom sa rozhodne, kto bude nový generálny tajomník OSN,“ vysvetľuje Chmelár.

    Ten taktiež tvrdí, že práve Lajčák má „najmenší odpor“ pri členoch stálej rady, a preto môže tento lukratívny flek uchmatnúť aj väčším hviezdam a favoritom. „V každom prípade výsledky tejto voľby ukazujú, že Miroslava Lajčáka nemôžeme v žiadnom prípade odpísať,“ dodáva politológ.

    Chmelár analyzuje vo videoblogu úspechy Miroslava Lajčáka na ceste k postu generálneho tajomníka OSN. Zdroj: Youtube/Európske noviny

    - Reklama -