Lajčák rokoval v Berlíne o brexite

    0
    Miroslav Lajčák v OSN (Autor: SITA)

    Išlo o ďalšie zo série intenzívnych diplomatických aktivít na úrovni EÚ, ktoré sa rozbehli po britskom referende o vystúpení z Európskej únie.

    Lajčák a Steinmeier si vymenili názory na to, ako by mala Únia postupovať v historicky novej situácii, keď sa pripravuje odchod jedného jej člena.

    Minister Lajčák zdôraznil, že proces vystúpenia Británie z EÚ bude najdominantnejšou témou slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Podčiarkol, že v zmysle Lisabonskej zmluvy by tento proces mali usmerňovať členské štáty, t. j. Rada EÚ. Slovensko bude pri tom ako predsednícka krajina zohrávať aktívnu a zodpovednú úlohu.

    Lajčák v tejto súvislosti poukázal na skúsenosť Slovenska z delenia česko-slovenskej federácie, keď napriek mnohým emóciám v procese prevládla v rokovaniach zodpovednosť a podarilo sa vyrokovať dobré zmluvy, čo je dôležitý základ pre následné dobré vzťahy zúčastnených aktérov.

    Steinmeier následne pozval Lajčáka na spoločné sledovanie verejného prenosu z futbalového zápasu Slovensko – Nemecko na majstrovstvách Európy 2016. Ministri si zápas v priateľskej atmosfére pozreli v areáli alternatívneho kultúrneho priestoru Astra vo východnej časti Berlína v prítomnosti vyše 400 nemeckých fanúšikov a niekoľkých zástupcov slovenskej komunity v Nemecku.

    - Reklama -