Lajčák prevzal ocenenie od bostonskej univerzity

    0
    Miroslav Lajčák (Autor: TASR)

    Lajčák so svojou nástupkyňou v OSN diskutoval o aktuálnej agende tejto celosvetovej organizácie, najmä pokiaľ ide o jej hlavné orgány, vrátane možností prispôsobenia ich zamerania cieľom trvalo udržateľného rozvoja. Témou rozhovoru bola aj revitalizácia práce Valného zhromaždenia OSN.

    Šéf slovenskej diplomacie včera následne vystúpil v Bostone ako hlavný rečník na medzinárodnom sympóziu venovanom aktuálnym zahraničnopolitickým globálnym otázkam, ktoré sa konalo na pozvanie Fletcherovej fakulty práva a diplomacie Univerzity Tufts.

    Lajčák sa primárne zameral na otázky multilateralizmu, ktorým venoval zvýšenú pozornosť z pozície predsedu 72. Valného zhromaždenia OSN. V tejto súvislosti uviedol, že svet dnes čelí mnohým humanitárnym krízam, ktoré zasiahli regióny takmer na všetkých kontinentoch. Citeľné sú najmä v krajinách Afriky a Blízkeho východu.

    “Nemôžeme však opomenúť ani Ukrajinu, kde v dôsledku konfliktu trpia státisíce ľudí z radov civilného obyvateľstva. Slovensku, ako susediacej krajine, nie je ich osud ľahostajný. Aj preto sme zamerali priority nášho predsedníctva v rámci Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe aj na týchto ľudí, ktorí sú odkázaní na pomoc zo strany medzinárodného spoločenstva a našim cieľom je pomôcť zlepšiť ich životné podmienky,” zdôraznil slovenský minister. 

    Vedenie univerzity pri tejto príležitosti odovzdalo ministrovi Lajčákovi ocenenie “Dr. Jean Mayer Global Citizenship Award”. Ide o cenu, ktorú univerzita udeľuje od r. 1993 a je pomenovaná po 10. prezidentovi Tufts University Dr. Jeanovi Mayerovi. Podľa pravidiel univerzity sú jej nositeľmi osobnosti, ktorých morálna odvaha, integrita a záujem o odovzdávanie skúseností študentom sú v duchu motta Dr. Mayera: “Štipendium, výskum a vzdelávanie musia byť venované riešeniam najpálčivejších problémov, ktorým čelí svet”.

     

    - Reklama -