Lajčák prekvapivo: Nebudem kandidovať na prezidenta

    0
    Miroslav Lajčák (Autor: TASR)

    Minister zahraničných vecí a predseda Valného zhromaždenia OSN Miroslav Lajčák tvrdí, že Slovensko je vnímané po 25 rokoch samostatnosti ako mimoriadne úspešná krajina. „Zároveň však musím povedať, že medzinárodné prostredie sa mení. Dokonca niekedy hovorím, že prechádza až tektonickými zmenami. Dnes to už neplatí. No na druhej strane, nemáme nastavené nové pravidlá. Samozrejme, v tejto situácii sa o slovo hlásia iní hráči. Čína a Rusko to robia výrazne. Európska únia, žiaľ, zatiaľ nie do takej miery, ako by tomu zodpovedal jej potenciál. Prostredie okolo nás nie je stabilné. Je potrebné, aby malá krajina ako Slovensko dokázala čítať medzinárodné prostredie a pôsobila v ňom jednotne. U nás mi to trochu chýba,“ povedal v rozhovore pre Pravdu Lajčák.

    Podľa ministra Slovensko stratilo vo vnútornej politike zahraničnopolitický konsenzus, pričom mu tu chýba aj debata na širšie témy. „Dlhé roky ho Slovensko malo, teraz býva spochybňované naše strategické ukotvenie. Deje sa to aj v parlamente. Sme zahľadení do seba. Sme členmi EÚ, NATO, OECD. Ale stále, s prepáčením, riešime žabomyšie vojny,“ dodal Lajčák s tým, že by prijal viac strategických debát o meniacom sa prostredí.

    „Som presvedčený, že samotná zahraničná politika nedáva zámienku na to, aby sa spoločnosť polarizovala. Skôr ide o podceňovanie prostredia, v ktorom žijeme. Sme takí zahľadení do našich malých sporov, že nám akoby uniká, že máme len jedno Slovensko,“ myslí si minister.

    Nebudem kandidovať na prezidenta, tvrdí Lajčák

    O Miroslavovi Lajčákovi sa už dlhšie špekuluje aj ako možnom prezidentskom kandidátovi, ten však teraz tieto špekulácie odmietol s tým, že nebude kandidovať na prezidenta. „Mám rešpekt k úradu prezidenta Slovenskej republiky. Rovnako si vážim každého, kto súkromne alebo verejne vyslovil názor, že by som nemusel byť zlým kandidátom na túto funkciu. Chcem však jasne a jednoznačne povedať, že nebudem kandidovať na prezidenta SR. Nikdy som o tom neuvažoval. Chcem sa ďalej venovať zahraničnej politike, ktorá ma napĺňa,“ priznal súčasný predseda Valného zhromaždenia OSN.

    „Mnoho ľudí ma povzbudzuje a oslovuje. Ale sú aj takí, ktorých táto predstava znervózňuje. A začali očierňovať mňa aj rezort, na čele ktorého stojím. Verím, že týmto vyjadrením sa skončia akékoľvek špekulácie a budem sa môcť plne sústrediť na svoju prácu,“ dodal s tým, že keď sa mu skončí funkcia v OSN, vráti sa opäť na ministerstvo zahraničných vecí.

    Lajčák zároveň odmietol komentovať, kto by mohol byť prezidentským kandidátom strany Smer. „Nezúčastňujem sa na týchto debatách. Nebolo by vhodné, aby som mediálne špekuloval. Som presvedčený, že Smer postaví kandidáta,“ uzavrel túto tému Lajčák.

    Nie je v našom záujme vyostrovať napätie medzi Poľskom a EÚ

    Minister zahraničných vecí sa dotkol aj témy EÚ a V4. „Vyšehradská štvorka je model úspešnej regionálnej spolupráce. Naši susedia na juhu aj severe momentálne vedú diskusie s EÚ. Ako ste si všimli, Slovensko sa k tomu príliš hlasno nevyjadruje. Dôverujeme európskym mechanizmom a štandardom. Maďarsko si istým spôsobom prešlo etapou čistenia vzťahov s inštitúciami EÚ, teraz je v tomto procese Poľsko. Pravidlá a princípy, na ktorých je postavená EÚ, je potrebné rešpektovať. Ale nie je v našom záujme vyostrovať napätie medzi Poľskom a Európskou úniou,“ vyjadril sa Miroslav Lajčák.

    - Reklama -