Lajčák navštívil Estónsko, v Talline hovoril aj o očakávaniach od eurovolieb

    0
    Miroslav Lajčák (Autor: TASR)

    Minister Lajčák navštívil v dňoch 17. a 18. mája estónsky Tallin.

    Prioritou riešenie situácie na Ukrajine

    Lajčák a Reinsalu sa počas bilaterálneho rokovania venovali najmä otázkam posilňovania vzájomnej ekonomickej spolupráce a aktuálnym európskym témam, uvádza MZVaEZ. Diskutovali tiež o regionálnej bezpečnosti v spojitosti s predsedníctvom SR v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

    Minister Lajčák v tejto súvislosti označil za prioritnú oblasť nášho záujmu riešenie situácie na Ukrajine.

    Obaja ministri sa podľa MZVaEZ zhodli, že je potrebné poskytnúť pevnú podporu Ukrajine zo strany EÚ a že transformácia Ukrajiny na stabilnú a prosperujúcu krajinu je dôležitá pre obe strany.

    Minister Lajčák sa na pozvanie prezidentky Estónska Kersti Kaljulaidovej zúčastnil na 13. ročníku konferencie Lennart Meri Conference 2019.

    Potrebujeme opäť nadchnúť mladú  generáciu pre európsky projekt

    Minister vystúpil v rámci panelovej diskusie zameranej na vývoj spoločenských nálad v Európe a očakávania od nadchádzajúcich volieb do Európskeho parlamentu.

    Účastníci diskutovali o tom, ako by mali lídri, ktorí vzídu z budúcotýždňových volieb, reagovať na výzvy ako migrácia a sociálno-ekonomická nerovnosť, či ako v Európe zvládať s fenomén populizmu.

    „Potrebujeme opäť nadchnúť mladú  generáciu pre európsky projekt,“ uviedol minister Lajčák.

    „Európska únia je tu pre nich a musí pracovať tak, aby jasne cítili konkrétne prínosy, ktoré môžu vzísť len zo spolupráce v zjednotenej Európe,” povedal a dodal, že žiadny štát samostatne nedokáže ponúknuť toľko, čo dokážeme ponúknuť všetci spoločne.

    “Pred nami je množstvo výziev a Slovensko im môže najlepšie čeliť ako súčasť silnej a zjednotenej Európskej únie. Verím, že občania naprieč EÚ budú mať toto na pamäti, keď si už budúci týždeň budú voliť svojich zástupcov. Ide o veľa. Ide o budúcnosť Európy,“ doplnil minister.

    Lajčák ocenil prezidentské voľby v Severnom Macedónsku

    Minister Lajčák takisto absolvoval rokovanie s ministrom zahraničných vecí Severomacedónskej republiky Nikolom Dimitrovom, na ktorom ocenil úspech Severného Macedónska na zahraničnej politickej scéne,  ktorý krajina dosiahla definitívnym vyriešením dlhoročného sporu o názve krajiny.

    Skopje sa tým otvorila cesta k  urýchlenému dokončeniu procesu začlenenia do Severoatlantickej aliancie.

    Severné Macedónsko podľa Lajčáka preukázalo svoju politickú zrelosť aj v nedávnych prezidentských voľbách, ktoré prebehli demokratickým spôsobom a potvrdili proeurópske smerovanie krajiny.

    „Pokrok Severného Macedónska je pritom mimoriadne dôležitý pre rozhodovanie Európskej únie o začatí prístupových rozhovorov ako ďalšej kľúčovej kapitoly v novodobých dejinách krajiny,“ zdôraznil minister.

    Slovenská republika podporuje otvorenie prístupových rokovaní a bude naďalej poskytovať Skopje maximálnu podporu tak, aby sa Severomacedónska republika stala čím skôr súčasťou zjednotenej Európy, uviedol Lajčák.

    Konkrétny spôsob, ktorým sa Slovenská republika podieľa na odovzdávaní skúseností z integračných procesov pre Severné Macedónsko, je projekt Národného konventu o Európskej únii.

    - Reklama -