Lajčák na Ukrajine: Rokovania s politickými špičkami i humanitárna pomoc za tisíce eur

    0
    Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (Autor: SITA)

    Obe nemocnice poskytujú špecializované služby pacientom v celej Zakarpatskej oblasti a čoraz viac aj utečencom z východu krajiny. Získané financie využijú na zakúpenie potrebných prístrojov. Nezisková organizácia Ukrajina- Slovensko SOS zase použije prostriedky pre dva detské domovy na východe Ukrajiny: jeden v meste Severodoneck dočasne premiestnený z Luhanska v dôsledku bojov a na druhý v meste Ivano-Frankivsk.

    Lajčák na Ukrajine hovoril aj s predstaviteľmi krajiny. O podpore Slovenska pre reformné procesy a modernizáciu Ukrajiny hovoril Lajčák na stretnutiach s predsedom parlamentu – Verchovnej rady Volodymyrom Grojsmanom a premiérom Arsenijom Jaceňukom. „Oceňujeme reformné úsilie Kyjeva a zdôrazňujeme, že dôležité je nepoľaviť a posunúť sa dopredu s implementáciou a zavádzaním hĺbkových reforiem, aby občania mohli výsledky a zlepšenie pocítiť čo najskôr,” zdôraznil šéf slovenskej diplomacie v Kyjeve. Spomenul pri tom aj potrebu stabilnej vlády a zrýchlenia substantívneho reformného procesu. 

    Po rokovaní s prezidentom krajiny Petrom Porošenkom a ministrom zahraničných vecí Pavlom Klimkinom Lajčák zdôraznil, že je rád, že európska agenda sa stala na Ukrajine jednou z dominantných tém. Ako dodal, Slovensko podporuje plnú liberalizáciu vízového režimu a ako predsednícka krajina urobíme všetko pre to, aby Ukrajina nezmizla v Bruseli z programu dňa. 

    Ako dodal rezort zahraničia, Ukrajina je najväčší prijímateľ pomoci od krajín Visegrádskej štvorky, ktoré jej pomáhajú s reformami v konkrétnych oblastiach ako sú energetika, reforma bezpečnostného sektora či reforma verejnej správy. Celková výška slovenskej pomoci Ukrajine dosiahla od začiatku krízy v roku 2014 takmer tri milióny eur a v roku 2015 bola slovenská pomoc pre Ukrajinu 1,73 milióna eur.

    - Reklama -