Lajčák kráčal po moste v Mitrovici — symbole rozdeleného Kosova

    0
    Na snímke úradujúci predseda Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák prechádza pešo po moste zo srbskej do albánskej časti Mitrovice 21. júna 2019. (Autor: TASR)

    Mesto Mitrovica je symbolom rozdeleného Kosova — južná časť je albánska, severná je srbská; mesto rozdeľuje rieka Ibar. Most strážia z oboch strán na obrnených vozidlách talianski carabinieri z misie KFOR.

    Južná Mitrovica a Severná Mitrovica sú v súčasnosti samostatné mestá, pričom každé patrí do iného okresu. Lajčák sa v piatok stretol s oboma primátormi.

    “Je vidieť odlišnú filozofiu… Albánec hovorí, že má záujem o čo najviac spoločných projektov, primátor Severnej Mitrovice hovorí, že ľudia sa tých projektov boja, lebo ich vnímajú ako akýsi pokus o inváziu a o to, aby boli vytlačení zo severu tak, ako boli vytlačení z juhu,” konštatoval Lajčák.

    Dodal, že aj 20 rokov po skončení konfliktu pretrváva nedôvera medzi etnickými Albáncami a Srbmi. Predstavitelia mimovládnych organizácií z oboch strán mu však v piatok hovorili aj o projektoch, ktoré spájajú najmä mladých ľudí, napríklad cez vyučovanie angličtiny.

    “Tu v Mitrovici cítite dopady veľkej politiky. Zastavil sa dialóg Belehrad-Priština, namiesto toho počúvame pomerne silné negatívne odkazy z jednej aj z druhej strany. No a ľudia žijúci najmä na línii kontaktu sa boja, čo to bude znamenať pre ich život a či sa zase nemajú báť vyháňania zo svojich domovov,” uviedol Lajčák.

    “Tu v Mitrovici človek vidí a počuje prakticky, ako sa zlyhanie na vysokej politickej úrovni prenáša do obáv bežných ľudí o ich budúcnosť,” zhodnotil Lajčák a dodal, že predstaviteľov oboch strán v Kosove nabádal na obnovenie dialógu.

    - Reklama -