Lajčák je nominovaný na post osobitného predstaviteľa EÚ pre západný Balkán

    0
    Miroslav Lajčák (Autor: TASR)

    Borrell podľa Stana zdôraznil, že Lajčák je “veľmi rešpektovaný a skúsený diplomat, ktorý sa teší dôvere celej Európskej únie”.

    “Vysoký predstaviteľ Borrell je presvedčený, že Lajčák bude v pozícii EUSR výrazným prínosom pre EÚ a jej politiku na západnom Balkáne,” povedal Stano.
    Post osobitného predstaviteľa EÚ pre západný Balkán bude schválený a menovaný Radou EÚ po ukončení príslušnej procedúry, ktorá v súčasnosti ešte prebieha, priblížil Stano.

    Európska komisia aj Európska služba pre vonkajšiu činnosť uniknuté interné dokumenty alebo mediálne informácie odvolávajúce sa na takéto dokumenty majú zásadu nekomentovať.

    O Lajčákovej nominácii v pondelok s odvolaním sa na uniknuté materiály informovala rozhlasová stanica Rádio Slobodná Európa (RFE/RL).

    Lajčák by mal podľa RFE/RL novú pozíciu zastávať po dobu jedného roku od 2. apríla, teda deň po tom, ako jeho nomináciu schvália veľvyslanci EÚ.

    Podľa citovaného dokumentu z 30. marca by Lajčákovou prvou úlohou na danom poste mala byť “komplexná normalizácia vzťahov medzi Srbskom a Kosovom” prostredníctvom podpísania “právne záväznej dohody, ktorá by sa venovala všetkým problematickým otázkam vo vzťahoch oboch strán, bola by v súlade s medzinárodným právom a prispela by k stabilite v regióne”.

    - Reklama -