Lajčák hovoril s Dankom a dohodli sa na stretnutí

    0
    Andrej Danko a Miroslav Lajčák (Autor: TASR)

    Lajčák v piatok oznámil, že sa rozhodol zostať vo funkcii ministra zahraničia. Presvedčili ho garancie premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) a predsedu Smeru-SD Roberta Fica v oblasti zahraničnej politiky Slovenska a v otázke dodržiavania programového vyhlásenia vlády.

    Prezident Andrej Kiska o jeho demisii dosiaľ nerozhodol, ale mal by vziať na vedomie ministrovo rozhodnutie vziať ju späť.

    Danko v reakcii na Lajčákovo rozhodnutie uviedol, že sa s ním chce v najbližších dňoch stretnúť a počuť od neho odpovede na niekoľko otázok. Zároveň si myslí, že okolo demisie vznikla nejasná ústavnoprávna situácia a minister by mal byť menovaný nanovo.

    Ministra sa chce šéf parlamentu pýtať na tvorbu medzinárodných zmlúv v kontexte rizika umiestnenia zahraničných armád na území Slovenska. “Druhé je vyjasnenie pozície Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR vo vzťahu k arménskej genocíde, ďalej zriadenie kultúrneho centra v Jeruzaleme a takisto aj konanie zástupcov štátu v zahraničných inštitúciách a relevantnosť ich rozhodnutí vo vzťahu k SR,” doplnil Danko.

    Lajčák podal demisiu minulý týždeň pre situáciu okolo Globálneho paktu OSN o migrácii a rokovania v Marrákeši. SNS tvrdo odmietala pakt aj účasť Slovenska v Marrákeši. Lajčáka pre jeho postoj k paktu a účasti SR v Marrákeši národniari kritizovali.

     

    - Reklama -