Lajčák: Krajiny EÚ boli zajedno pri zavádzaní sankcií kvôli chemickým útokom

    0
    Miroslav Lajčák (Autor: TASR)

    Lajčák spresnil, že Rada ministrov sa prvýkrát od októbra 2018 – keď prijala mechanizmus sankcionovania fyzických a právnických osôb, voči ktorým je dôvodné podozrenie, že nesú zodpovednosť za chemické útoky – rozhodla tento mechanizmus “naplniť menami”.

    Členské štáty sa zhodli na uvalení sankcií na štyroch ruských občanov v súvislosti s otrávením bývalého agenta ruskej vojenskej rozviedky Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julije, ku ktorému došlo v marci 2018 v anglickom Salisbury. Reštrikcie EÚ postihli aj jednu sýrsku inštitúciu a piatich Sýrčanov zapojených do vývoja chemických zbraní.

    “Vývoj udalostí v priebehu roka 2018 ukázal, že dochádza k zneužívaniu chemických zbraní na viacerých miestach vo svete. V Európe to bol prípad zo Salisbury,” opísal situáciu Lajčák. Upozornil, že používanie chemických zbraní je zakázané medzinárodnými dohodami. “Ich používanie je brutálne a cynické voči civilnému obyvateľstvu. Nemajú mať miesto v žiadnom arzenáli,” dodal minister. Lajčák zároveň pripomenul, že ide o samostatné rozhodnutie EÚ, ale vychádza z expertízy a uzáverov, ku ktorým dospela Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OCPW).

     

    - Reklama -