Lajčák: Čo spraví Slovensko, závisí od Ruska

    0
    Miroskav Lajčák (Autor: TASR)

    Lajčák zopakoval, že jeho rezort si v utorok (27.3.) predvolal ruského veľvyslanca a žiadal vysvetlenie k prípadu. Ministerstvo ho tiež požiadalo o vyvrátenie podozrení, že s “odsúdeniahodným činom na území Spojeného kráľovstva malo Rusko čokoľvek spoločné”. “Reakcie Ruskej federácie v najbližších dňoch ovplyvnia ďalšie kroky, ktoré sme v tejto veci pripravení zvážiť. Budeme pozorne sledovať proces a priebeh vyšetrovania prípadu a po vyhodnotení všetkých relevantných skutočností sme pripravení prijať aj ďalšie opatrenia,” povedal Lajčák.

    Pre kauzu otráveného ruského agenta viaceré štáty vyhostili ruských diplomatov. Slovensko sa k nim nepripojilo. Prezident SR Andrej Kiska žiada v súvislosti s kauzou jasný postoj Slovenska. Podľa ministra zahraničných vecí zostáva pozícia Slovenska jednoznačná.

    “Vyjadrujeme plnú solidaritu so Spojeným kráľovstvom, ktoré vnímame ako nášho strategického spojenca a partnera,” vyhlásil Lajčák. Slovensko tiež podľa neho jednoznačne odsúdilo útok chemickou látkou na Sergeja Skripaľa a jeho dcéru “ako neakceptovateľné porušenie medzinárodných dohôd a vyzvali sme Moskvu, aby plne spolupracovala a vyvrátila podozrenia, že stojí za týmto útokom”.

    Lajčák zdôraznil, že tento konzistentný postoj Slovensko jednoznačne vyjadrilo dvakrát na pôde Európskej únie a dvakrát na úrovni NATO. “Jasne sme deklarovali, že použitie chemických zbraní vnímame ako jednoznačné a neakceptovateľné porušenie medzinárodného práva,” doplnil Lajčák.

    Slovenská republika podľa rezortu “s plnou vážnosťou vníma hodnotenie Spojeného kráľovstva, že za útokom je pravdepodobne Ruská federácia”. Verí, že zodpovedné britské orgány, aj s pomocou špecialistov OPCW, ako aj vďaka požadovaným informáciám z ruskej strany, čo najskôr odhalia páchateľov činu a pôvod zbrane. “Rovnako očakávame, že zodpovedné ruské orgány poskytnú v čo najkratšej dobe informácie, o ktoré požiadala britská strana. Toto očakávanie sme jasne komunikovali ruskému veľvyslancovi počas jeho predvolania,” doplnilo ministerstvo.

    - Reklama -