ĽSNS žiada zmenu spôsobu voľby generálneho prokurátora SR. Treba odpolitizovať túto mimoriadne dôležitú funkciu

    0
    Popularita strany Mariana Kotlebu je na vzostupe (Autor: TASR)

    Takáto zmena spôsobu voľby generálneho prokurátora podľa ĽSNS výrazným spôsobom prispeje k odpolitizovaniu “mimoriadne dôležitej funkcie a tiež k posilneniu jeho nezávislosti a nezaujatosti pri výkone funkcie, najmä však pri postihovaní nelegálnej činnosti siahajúcej často až k najvyšším predstaviteľom štátu”. Zároveň sa tak podľa opozičných poslancov posilní dôvera občanov k justícii a štátu ako takému. “Prokuratúra je veľmi hierarchický orgán, kde mnoho zásadných rozhodnutí závisí práve od pozície šéfa Generálnej prokuratúry SR. Preto podľa nás nie je možné, aby generálneho prokurátora volili poslanci,” uviedol Kotleba.

    V rámci predloženej novely poslanci navrhujú taktiež rozšírenie možností odvolania generálneho prokurátora SR, ktorého okrem prezidenta SR budú môcť odvolať aj samotní prokurátori, sudcovia, advokáti, notári a exekútori v referende. Iniciovanie referenda o odvolaní generálneho prokurátora sa predpokladá najmä v prípade, ak by evidentne neobhajoval verejný záujem a nesnažil sa zločincov usvedčiť, ale obhajovať a kryť.

    Celkový počet oprávnených voličov generálneho prokurátora by tak predstavoval 8164 voličov, čo je 54-krát viac, ako je súčasných 150 voličov – poslancov NR SR. Podľa ĽSNS je zrejmé, že navrhovaný spôsob voľby je nielen oveľa transparentnejší, ale zároveň výrazne obmedzuje priestor na korupciu a manipuláciu hlasovania.

    Parlament sa bude návrhom zaoberať na septembrovom zasadnutí.

    - Reklama -