LAJČÁK: Skúsenosti Slovenska môžu pomôcť rozvojovým krajinám

    0
    Zľava: Miroslav Lajčák, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Robert Fico, predseda vlády SR (Autor: SITA)

    Šéf rezortu diplomacie vystúpil na plenárnom zasadnutí konferencie, ktorej cieľom je nájsť nové možnosti financovania rozvojovej pomoci a udržateľného rozvoja. „Slovensko plne vníma svoj diel zodpovednosti voči rozvojovému svetu. Preto sa aktívne zapájame do medzinárodných diskusií o tom, ako financovať rozvoj vo svete,“ konštatoval Lajčák. Ako agentúru SITA informoval tlačový odbor rezortu diplomacie, jedným z nástrojov je podľa Lajčáka okrem štandardnej rozvojovej pomoci aj podpora zrušenia ciel a prirážok na dovoz tovarov z najmenej rozvinutých krajín, keďže medzinárodný obchod je jeden z motorov rozvoja.

    Rozvojovým krajinám ponúkame pomoc

    Lajčák však poukázal aj na zodpovednosť samotných krajín za ich ekonomický a sociálny rozvoj a podčiarkol, že mobilizácia vlastných, domácich zdrojov je dôležitým predpokladom vyriešenia rozvojových výziev v národnom kontexte. Slovensko pri tom rozvojovým krajinám ponúka špecifický príspevok postavený na vlastných skúsenostiach ako bývalého príjemcu a súčasného poskytovateľa rozvojovej pomoci. „V našom transformačnom procese sme získali dobrú expertízu v oblasti finančnej decentralizácie a správe verejných financií. O tieto skúsenosti sa už teraz delíme s krajinami západného Balkánu a Východného partnerstva a sme pripravení ponúknuť ich aj ďalším partnerom. Rovnako môžeme poskytnúť naše skúsenosti z fiškálnej konsolidácie a boja proti daňovým únikom,“ zdôraznil.

    Významným stimulom je aj právny štát

    Pri riešení otázok financovania udržateľného rozvoja musí medzinárodné spoločenstvo podľa neho prichádzať s inovatívnymi spôsobmi na zabezpečenie zdrojov, vrátane zapojenia viacerých aktérov. „Oficiálnu rozvojovú pomoc musíme využiť na získavania prostriedkov z viacerých zdrojov – medzinárodných i domácich, súkromných i verejných,“ uviedol šéf rezortu zahraničia. Pripomenul tiež, že významným stimulom rozvoja i získavania financií na rozvoj – najmä zo súkromného sektora – je aj demokracia, právny štát, fungujúce inštitúcie, bezpečnosť a občianska spoločnosť.

    Dôležitá je reforma bezpečnostného sektora

    Počas konferencie sa Lajčák bilaterálne stretol s viacerými partnermi. S predsedníčkou Komisie Africkej únie Nkosazanou Dlmaini Zumovou rokoval o vzťahoch medzi Európskou úniou a Africkou úniou. Vymenili si názory na to, ako môžu obe spoločenstvá čeliť globálnym problémom, ako sú migrácia, terorizmus a boj proti chudobe. Venovali sa tiež reforme bezpečnostného sektora, čo je téma aktuálna práve pre africké krajiny, ktoré prechádzajú fázou rekonštrukcie po konfliktoch alebo transformácie v rámci modernizácie a demokratizácie svojich spoločností.

    Minister Lajčák sa tejto téme, ktorá patrí medzi slovenské priority na pôde OSN, venoval aj s nastávajúcim predsedom Valného zhromaždenia OSN Mogensom Lykketoftom. S lichtenštajnskou ministerkou zahraničných vecí Aureliou Frickovou prediskutovali stav príprav ministerských návštev z oboch krajín a zamerali sa na aktuálne otázky medzinárodných vzťahov s akcentom na dianie v Afrike a prebrali aj problematiku Medzinárodného trestného súdu.
     

    - Reklama -